info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jättesnitt för snickare – lyfter från botten till toppen

De brukar ligga långt ner på ackordslistan, TBM-gruppen i Byggnads region MellanNorrland. Men under det sista kvartalet förra året skrällde det till ordentligt.

Medellönen för TBM:arna i MellanNorrland hamnade nära 277 kronor under perioden. Det är 30 kronor mer i timmen jämfört med tvåan på topplistan, region Norrbotten. Förklaringen är att snickarna på ett företag i Östersund fick till en riktigt bra avstämning. Dessutom hade de många timmar, vilket påverkade snittet rejält. Läs mer om jättelönen och deras lönesystem här.

Medellönen för samtliga som gick på ackord blev 236 kronor, vilket innebär att prestationslönen ökat med 1,68 procent det senaste året. Antal timmar som ingår i underlaget stannade på 1,64 miljoner.

Läs också Här slår snickarna lönerekord: "Har en bra relation"

I toppen för tidlönen hittar vi region Västerbotten med 223 kronor i timmen. Snittet för hela landet blev 211 kronor. Därmed har tidlönen ökat med 2,94 procent jämfört med kvartal 4 2021. Tidlönestatistiken bygger på 9,5 miljoner timmar.

Vill du veta mer om löner på bygget och andra ersättningar. Gå med i Facebookgruppen Din lön på Bygget.

Region Skåne seglar vidare... ohotade i toppen

Medellönen på tidlön för samtliga ställningsbyggare hamnade på 203:85 kronor under det sista kvartalet förra året.

Löner för ställningsbyggare

Det innebär att tidlönen ökat med 3 procent det senaste året.

Högst lön under kvartalet hade inte oväntat ställningsbyggarna i region Skåne. Snittet där var 219 kronor. Gapet ner till näst bästa region är tio kronor i timmen.

Läs också Kollegorna som dog på bygget 2022

Antalet timmar som ingår i underlaget för de tre månaderna var 383 000.

Kolla in på kartan hur du ligger till i din region.

Plåtackordet över 400 i en region

49 mätningar genomfördes på Plåt & Ventilationsavtalet under sista kvartalet 2022. 40 avstämningar gällde byggplåt och 9 ventilation.

Ackordet för plåtslagare.

Totalt omfattade mätningarna 20 700 ackordstimmar fördelat på sju av Byggnads 11 regioner. Med så få timmar totalt så blir det såklart ännu färre per region vilket gör att ackordet snabbt kan slå åt båda håll. Både upp och ner beroende på hur enstaka projekt gått.

Denna gång gick ackordet bäst i region GävleDala. Där drog plåtslagarna ihop 406 kronor i timmen. Antal timmar där var 448. Sämst gick det för region Västerbotten. 175 kronor fördelat på drygt 6 000 timmar.

Vill du se hur det gick i din region så klicka bara på kartan.

Vill du få mer nyheter om din lön och andra ersättningar på bygget så gå gärna med i facebookgruppen Din lön på bygget.

Skåne håller ställningarna – i topp med 215 kronor

I hälften av Byggnads regioner har ställningsbyggarna nu ett tidlönesnitt över 200 kronor i timmen.

Löner för ställningsbyggare

Region Skåne har som så många gånger förr den högsta tidlönen bland ställningsbyggarna. Under årets tredje kvartal hade de ett snitt på 215 kronor i timmen.

Medellönen för samtliga ställningsbyggare i landet var 201 kronor, vilket innebär att lönen ökat med 0,74 procent jämfört med motsvarande period 2021.

Läs också Lönekravet för 2023 – så säger Byggnads

Statistiken denna gång grundar sig på 675 000 arbetstimmar.

Regionen kontrar – tillbaka på snickartoppen

De var herre på täppan i flera år. För ett halvår sedan tog region Norrbotten över, men nu är stockholmarna tillbaka.

Löner för snickare, betongarbetare och murare.

Ackordet för TBM-gruppen i Byggnads region Stockholm-Gotland gick starkt under det tredje kvartalet. Snittet hamnade på 249 kronor i timmen. De petade därmed bort kollegorna från Norrbotten.

Medellönen för hela landet hamnade på 232 kronor, vilket innebär att lönen ökat med 0,64 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Läs också Lönekravet för 2023 – så säger Byggnads

Antal ackordstimmar som ingår i underlaget var 3,4 miljoner.

När det gäller tidlönen så hamnade genomsnittet för samtliga TBM:are på 209 kronor. En uppgång med 1,33 procent jämfört med 2021. Statistiken bygger på 17,4 miljoner timmar.

Högst tidlön hade man i region Småland-Blekinge med 214 kronor.

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget.

”Hämtas tillbaka? Tillåt mig tvivla”

LO har presenterat sitt lönekrav inför den kommande avtalsrörelsen. Budet ligger på 4,4 procent för ett år. En nivå som arbetsgivarna kommer pruta på. Det verkliga lönelyftet kommer bli lägre. Gissningsvis omkring 3,2 procent.

Innan LO:s lönebud lades fram lindades det in i en kavalkad av argument för varför det inte går att kräva mer. Det pratades om att modellen där industrin sätter märket varit framgångsrik, att industrin måste fortsätta att vara konkurrenskraftig, att en för hög löneökning skulle kunna elda på inflationen ytterligare. En annan sak som lyftes fram var att det är viktigt att utgå från Riksbankens inflationsmål på två procent. Att bry sig om verkligheten, den att inflationen ligger på 10 procent, verkade inte vara lika viktigt i sammanhanget. Det här innebär att 2023, precis som 2022, kommer bli ett år då plånboken blir magrare.

Reallöneminskningen lär toppa omkring 10 procent vid slutet av nästa år. Redan i juni i år låg nedgången på 5,6 procent. Sedan dess har prisökningarna fortsatt.

Enligt Konjunkturinstitutet kommer tappet hämtas tillbaka till 2026. Tillåt mig tvivla. Det kräver att LO från 2024 och framåt måste få igenom lönepåslag som vida överträffar inflationen. Faktiskt med flera procentenheter. Det kommer såklart inte att gå. Speciellt inte om LO fortsätter att tänka mest på industrins konkurrenskraft och utgå från Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

Stora delar av arbetsmarknaden sitter fast i det här fattigmansskruvstädet, men för många som jobbar som byggnadsarbetare finns det en öppning. Ni kan utnyttja ert lönesystem. Arbeta på ackord och förhandla med er chef om lönen vart tolfte vecka. Här handlar det om att vara påläst, envis och ibland kanske en tjurig jävel. Missa inte den chansen för att göra plånboken lite tjockare.

Lönetoppen just nu – kolla in ditt byggyrke

Färsk lönestatistik för årets tredje kvartal visar att golvläggare på ackord tjänar bäst på bygget. Här kommer siffror för både ackord och tidlön.

Golvläggarna fortsätter att tjäna bäst på bygget. Foto: Mostphoto

Det är inga dramatiska förändringar när det gäller lönen på bygget för årets tredje kvartal. Siffrorna som redovisas är ett snitt för yrkesgruppen över hela landet på respektive löneform.

Som vanligt tjänar de som går på ackord betydligt mer än de som har tidlön. Golv och platt ligger som vanligt i toppen. Noterbart är att plåtslagarackordet gick ovanligt starkt under kvartalet. Men det handlar om få ackordstimmar, endast 10 971.

Lönegapet – skillnaden i förtjänst mellan de som går på tid och ackord – fortsätter att vara stort. Störst är skillnaden bland golvläggarna: 65 kronor i timmen mellan de två löneformerna. På en månad handlar det om drygt 10 000 kronor.

Även när det gäller tidlönen så ligger golvläggarna i topp.  Medellönen för yrkesgruppen är 212 kronor i timmen.

Här följer en lista på hur det såg ut – yrke för yrke – på ackord respektive tidlön under årets tredje kvartal:

  1. Golvläggare prestationslön: 277:51
  2. Plattsättare prestationslön: 269:92
  3. Plåtslagarna prestationslön: 269:52
  4. Takläggare prestationslön: 255:58
  5. Undertaksmontörer prestationslön: 239:17
  6. TBM prestation: 232:52
  7. Golvläggare tidlön: 212:36
  8. Plattsättare tidlön: 211:13
  9. TBM tidlön: 209:32
  10. Takläggare tidlön: 205:65
  11. Ställningsbyggare tidlön: 201:03

För de yrkesgrupper som arbetar på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl, alltså rörmokare, kylmontörer med flera finns det ingen tillgänglig statistik. Samma sak gäller för de som jobbar på Glasmästeriavtalet.

Källa: Byggnads

Blir Byggnads bångstyriga och kastar av sig tvångströjan?

Inflationen gräver just nu djupa hål i hushållens plånböcker. Enligt Medlingsinstitutet har byggnadsarbetare tappat 5,6 procent i köpkraft under det senaste året.

Foto: Mostphotos

I kronor handlar det om stora belopp – varje månad. Det här är naturligtvis slantar som kollektivet vill ha tillbaka.

Nästa vår är det dags för avtalsrörelse. Den lär bli, eller borde i alla fall bli, historiskt tuff när det gäller just kompensationen för prisutvecklingen.

Avtalsrörelserna de senaste tio åren har handlat om allt annat än lönen. Det har varit arbetsmiljö, pensioner och huvudentreprenörsansvaret som stått i fokus. Lönehöjningarna har varit låga. En orsak till det är att inflationen varit låg, vilket inneburit att även små påslag lett till högre reallöner. Det har liksom tuffat på. En annan förklaring är att Byggnads och många andra LO-förbund tvingats anpassa sig till industrins krav. Industrin vill ha låga lönehöjningar för att hålla nere priset på sina produkter som skeppas utomlands. De vill vara konkurrenskraftiga.

Så hur blir resultatet av avtalsrörelsen nästa år? Kommer löntagarna att kompenseras för hela reallönetappet direkt eller tvingas ta igen det stegvis?

Här spelar industrins roll in. Vill de fortsätta vara konkurrenskraftiga så vill de även framöver se ansvarsfulla löneökningar. Det talar för att det kommer ta tid att komma i kapp. Frågan är vad Byggnads gör då? Kommer de bli bångstyriga och kasta av sig tvångströjan? Helt enkelt köra sitt eget race för att maximera sina egna medlemmars lönehöjning. Eller kommer förbundet som tidigare acceptera en nivå som gynnar den svenska industrin?

En faktor att ta hänsyn till är att även löneökningar driver på inflationen. Ett för stort lönepåslag riskerar att elda på prisutvecklingen än mer. Här gäller det för Byggnads att hitta den gyllene medelvägen för att bidra till en inflation i schack samtidigt som medlemmarna blir nöjda. En synnerligen svårlöst för att inte säga olöslig ekvation.

En fördel med ackord – förhandling av lönen var 12:e vecka.

Hur länge ska priserna skena?

Här drar golvläggarna in 329 pix i timmen

Både tidlön och ackord fortsätter uppåt för golvläggarna. Det visar lönesiffor för årets andra kvartal.

Vi börjar med tidlönen. Medellönen för samtliga golvläggare blev 221:52 kronor i timmen. Det är en uppgång med 2,28 procent jämfört med andra kvartalet 2021. I endast två av Byggnads elva regioner ligger nu snittlönen under 210 kronor. Antal timmar som ingår i underlaget var 824 000 denna gång.

För ackordet är uppgången 2,67 procent. Snittet för hela landet blev 268 kronor. I topp golvläggarna i region Öst. Där stannade miniräknaren på 329 kronor i timmen efter kvartalets avstämningar. Antal timmar där var 5 000. Antalet ackordstimmar för hela landet var 49 000.

Läs också Inflationen trycker upp traktet – så mycket mer får du 2023

Missa inte Facebookgruppen Din lön på Bygget.

Här mätte plåtslagarna ihop 400+ på ackordet

I sju av Byggnads elva regioner har plåtslagarna gjort avstämningar under årets andra kvartal. I en region gick det ovanligt bra.

Ackordet för plåtslagare.

Ibland går vissa jobb bra, allt flyter på och då sticker förtjänsten. Som för plåtslagarna i region Gävle-Dala som mätte ihop 405 kronor i timmen under det andra kvartalet. Men timmarna var få, endast 688.

Genomsnittet för prestationslön för samtliga plåtslagare i landet blev 259 kronor under kvartalet. Och det totala antalet ackordstimmar var nära 19 000. Mest jobbades det på ackord i region Öst med nästan 7 000 timmar. Där låg lönen på 245 kronor.

Läs också Plåtslagaren Peters favorit: "Ersätter andra dyrare verktyg"

Vill du hålla koll på din lön och andra ersättningar på bygget. Gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget.

Snickarlönen: En region nära 250 kronor i timmen

På sina håll fortsätter löneutvecklingen att gå starkt när det gäller ackordet.

Snickare lön ackord

Ackordssnittet för TBM gruppen över hela landet hamnade på 232 kronor. En svag uppgång jämfört med kvartal 2 förra året. I fem av de elva regionerna ligger nu medellönen över 230 kronor i timmen.

Antal timmar som ingår i underlaget denna gång var 3,8 miljoner.

Läs också Inflationen trycker upp traktet – så mycket mer får du 2023

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om ackordslönerna i Norrbotten. Läs mer om det här.

Som vanligt redovisas det betydligt fler timmar för tidlön. 15 miljoner arbetstimmar var det denna gång. Och lönen då? Jo medellönen för hela landet var 206:56 kronor i timmen för alla som gick på tid. I topp även här region Norrbotten med 213 kronor. För övrigt enda regionen med ett snitt över 210 kronor.

Håll koll på din lön och andra ersättningar. Gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget.

Peka på kartan för att se hur du ligger till i din region.

Det väcks en framtidstro som gör att snickarna skördar guld

Var i landet har man egentligen högst lön – oavsett yrke och bransch? Ja, uttrycket ”Stockholmslöner” säger det mesta. Det är i huvudstaden som de flesta tjänar bäst. Men det gäller inte riktigt alla branscher.

Foto: Marta Bartosiak

En av dem som inte följer mönstret slaviskt är bygg. Visserligen har Stockholm i ett decennium dominerat när det gäller ackordet för den stora TBM-gruppen. Men för andra yrken på bygget ligger huvudstaden ofta en bit från toppen.

När det gäller just TBM och ackord så har det växlat en hel del genom åren. Före stockholmarnas gyllene tid var det snickarna i Östergötland som glänste. Detta efter en rejäl satsning på ackordet. Men sedan fick arbetsgivarna nog, de tyckte att lönerna var för höga. Något som ledde till flera konflikter där bygglag på de stora byggjättarna under lång tid tvingades gå på stupstocken då parterna inte kom överens. Med tiden pressades lönen tillbaka.

Medan stockholmarna under ett par år stångat sig blodiga mot något slags tak kring 240 kronor i timmen, har region Norrbotten tagit sig förbi. De har bra vind i seglen då de arbetat med att få upp riktpunkten och att effektivisera byggandet än mer. I ryggen har de även en mängd jättebyggen i Norrbotten. En vattenkraftsutbyggnad 2.0, hundra år senare.

De här gigantiska industribyggena är en signal till hela regionen. Det väcks en framtidstro som innebär fler bostäder, skolor, butiker med mera. Och det är på de byggena som snickarna i norr nu skördar guld. Bland annat mätte ett bygglag på Nåjden Bygg ihop 290 kronor vid en avstämning på ett större bostadsbygge före semestern. På industriprojekten är det mest utländsk arbetskraft. Där jobbas det inte på ackord utan mestadels till en fast tidlön.

Läs mer om löneundret i Norrbotten här.

Höst – inga helger som sabbar gjutningschemat.

Kommer byggpriserna att fortsätta rusa?

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig