info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tidlönen plattar till ackordet

Under det senaste året har tidlönen för plattsättarna ökat snabbare än ackordet. Det handlar om en skillnad på drygt 4 kronor i timmen.

Medellönen för plattsättare med tidlön var 215:17 kronor i timmen under årets andra kvartal. Det innebär att tidlönen ökat med 5:67 kronor i timmen, 2,71 procent, det senaste året. Samtidigt har ackordet ökat med 1:13 kronor, 0,42 procent, vilket innebär att snittlönen för ackordsarbetarna hamnar på 271 kronor. Men trots att de med tidlön knaprar in några kronor är löneskillnaden fortsatt stor mellan ackord och tidlön. Ackordsjägarna drar in 56 kronor mer i timmen, vilket motsvarar cirka 9 500 kronor i månaden.
Om man ser på antalet arbetade timmar under kvartalet så summeras de till 340 000 timmar för de som hade tidlön och 80 000 timmar för de med ackord. Kolla in på kartan hur det gick i din region. Vill du veta mer om löner och ersättningar på bygget så gå med i Facebookgruppen – Din lön på bygget.

Lönedubbel för snickarna i norr

TBM-gruppen i Norrbotten regerar nu när det gäller lönen för snickare och betongarbetare. De har högst snittlön i landet både för ackord- och tidlön.

Löner för snickare, betongarbetare och murare.

Det började för ett år sedan. Då tog TBM:arna i region Norrbotten förstaplatsen på ackordstoppen. Och under det andra kvartalet i år intog de även tidlönetoppen.

När det gäller ackordet utmanas Norrbotten främst av region Stockholm- Gotland. Men norrbottningarna tog hem segern med ett par kronor i timmen tillgodo. Deras snitt landade på 249:65 kronor. Medellönen för hela landet blev 236 kronor, vilket innebär att ackordsförtjänsten ökat med 2,08 procent det senaste året. Antalet ackordstimmar för hela landet var 3,8 miljoner.

Tidlönen i region Norrbotten blev 219:72. Snittet i hela landet 213 kronor, en uppgång med 2,65 procent jämfört med andra kvartalet 2022. Och antalet tidlönetimmar hamnade på 21,6 miljoner.

Kolla in på kartan hur det gick i din region. Vill du veta mer om löner och ersättningar på bygget så gå med i Facebookgruppen – Din lön på bygget.

Nu hjälper vi varandra – med kassler och fulöl

Vissa drömde om det oväntade, att det plötsligt skulle hända något nytt, men det blev som de allra flesta redan visste: Följa John, det vill säga industrin och deras riktmärke på 7,4 procent på två år. Enligt Byggnads ger det totalt 2 800 kronor i månaden över de två åren för en byggnadsarbetare med en genomsnittslön. Något att fira? Knappast!

Foto: Mostphotos

Helt klart så var avtalet en förlustaffär för alla arbetare, oavsett avtalsområde. Mer pengar in på kontot förvisso, men samtidigt så mycket mer som ska ut med tanke på hur jäkla dyrt allting har blivit.

”I längden vinner alla på låga avtal som inte jagar inflationen”, säger experterna. Ja, förmodligen har de rätt. Men vad hjälper det mot räkningar och mat som ska betalas nu. Och dessutom – nu väntar pengaslukaren nummer ett, semestern. Hua! Säkert en
rysare för många familjer. Speciellt för dem med små marginaler som kommer få svårt att sätta piff på sommaren.

Men det finns en lösning. Dra ner kostnaderna tillsammans! Visst, det är inte kul för någon att byta ut finöl mot en fulöl, entrecote mot kassler och en livekonsert mot Spotify. Det blir liksom inte samma känsla. Men om man gör det för att piffa till sommarsemestern för någon annan så är jag säker på att det större sällskapet kommer få den fulaste ölen att smaka oändligt gott, kasslerbiten att smälta som smör i munnen (släng gärna på en skiva ost) och få spellistan att skapa minnen långt in på sommarnatten.

Och har du vänner som verkligen lever på marginalen går det ju att bjuda till utan att behöva bli helt barskrapad. Det här behöver inte vara komplicerat, det där ”lilla extra” för en, kan vara stort för en annan.

Säkert har alla på känn vilka som skulle behöva lite hjälp. Det kan vara en granne, ett syskon eller varför inte en arbetskamrat på bygget.

Jag vet vem jag ska dricka fulöl med i sommar, vet du?

Snart dags för semester!

Hur går det med jobben i höst?

Ackordet faller för golvläggarna

Nio kronor i timmen. Så mycket lägre var ackordet för golvläggarna under årets två första månader jämfört med motsvarande period förra året.

Ackordet gav i genomsnitt 260 kronor i timmen under perioden. Den siffran gäller för hela landet. Bäst gick det för golvläggarna i region Mälardalen som fick ihop ett snitt på 306 kronor.

Antalet ackordstimmar för hela landet var 22 000.

Till skillnad från prestationslönen så har tidlönen ökat det senaste året. Uppgången är 2,82 procent, vilken motsvarar 6 kronor i timmen. Medellönen ligger nu på 219 kronor och antalet tidlönetimmar landade på 719 000.

Vill du ha koll på din lön och andra ersättningar på bygget? Gör som 10 000 andra – gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget

Plattsättarackordet över 270 kronor

Ackordet för plattsättarna har ökat med drygt 3 procent det senaste året. I kronor räknat handlar det om åtta spänn i timmen.

Under årets två första månader var det plattsättarna i region Stockholm-Gotland som hade den högsta snittförtjänsten när det gäller prestationslön. Deras medellön blev 280 kronor. Men det är ganska tätt mellan de olika regionerna, vilket snittet på 270 kronor för hela landet visar. Antal ackordstimmar under perioden var 33 000.

Vill du ha koll på din lön och andra ersättningar på bygget? Gör som 10 000 andra – gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget

Läs också Dödsolyckan i forsen – så kunde den hända

Medellönen för alla som arbetar på timlön blev 210 kronor. Högst timlön hade plattsättarna i region Småland-Blekinge med 219 kronor. Underlaget här bygger på 149 000 timmar.

Tronskifte på ställningstoppen

För det mesta är det ställningsbyggarna i Skåne som toppar löneligan när det gäller tidlönen. Men nu i början av året har de passerat av region Stockholm-Gotland med drygt 50 öre.

Löner för ställningsbyggare

Medellönen för samtliga ställningsbyggare som har tidlön låg på 205 kronor under årets två första månader. Det betyder att lönen ökat med 3,68 procent det senaste året.

I toppen hittar vi som sagt region Stockholm-Gotland med en förtjänst på 215 kronor i timmen. Tätt följt av regionerna Skåne och Småland-Blekinge.

Läs också Man föll 10 meter från byggställning

Det totala antalet timmar som ingår i underlaget denna gång var 392 000.

Snickarlönen: Alla regioner utom en över 230 kronor

Ackordet för den stora TBM-gruppen fortsätter svagt uppåt. Ökningen det senaste året är 1,36 procent.

Löner för snickare, betongarbetare och murare.

I samtliga Byggnads regioner förutom Örebro-Värmland ligger nu medellönen när det gäller prestationslön över 230 kronor i timmen. I topp hittar vi region Stockholm-Gotland med nära 250 kronor i timmen.

Statistiken denna gång gäller för januari och februari i år. Antalet timmar som ingår i underlaget var 3,3 miljoner.

Läs också Dödsfara på storbolagets bygge: "Chockad över det jag ser"

Missa inte att gå med i Snickare på bygget

När det gäller tidlönen så krävs det nu en betalning på 210 kronor i timmen för att nå upp till snittet för hela landet. Jämfört med de två första månaderna 2022 har lönen ökat med 1,31 procent. Högst tidlön har man i region Västerbotten. Antal arbetstimmar som ingår i underlaget för tidlönen var denna gång 16,4 miljoner.

”Warp drive"-lägets tid är förbi – men det finns hopp på sikt

2010 gick byggbranschen upp i ”warp drive”-läge. Sedan dess har konjunkturen rusat fram. Ingen som börjat i byggsvängen efter det året har upplevt någon nedgång.

För rymdskeppet Enterprise i ”Star Trek” innebär warp drive en hastighet snabbare än ljuset. För byggbranschens del har det handlat om rekordnivåer. Men nu är vi på väg mot något helt annat. Foto: Mostphotos, Wikimedia commons (montage)

För rymdskeppet Enterprise i ”Star Trek” innebär warp drive en hastighet snabbare än ljuset. För byggbranschens del har det handlat om ett bostadsbyggande på rekordnivåer samtidigt som flera stora infrastruktur- och industriprojekt rullat på. Covidpandemin blåstes bort som gipsdamm.

Trots det så har löneglidningen – löneökningar utanför avtalet – varit obefintlig för er på bygget. Kollektivet har inte kunnat utnyttja situationen för att pressa fram några extra kronor per timme.

Nu är vi på väg mot något helt annat. Inflationen rusar och räntorna stiger. Bostadsbyggandet håller på att säcka ihop, arbetsgivarna spår att byggandet minskar med tio procent i år och att sysselsättningen minskar.

Vad innebär det för löneutvecklingen? Jo, högre lönepåslag men med en tunnare plånbok, på grund av inflationen. Reallönen minskade förra året och kommer sjunka även i år.

Men det finns hopp på sikt. Möjligen kommer löneglidningen triggas igång av inflationen. Vid finanskrisen 1990 ökade inflationen snabbt upp till en nivå på tio procent. Tiden därefter steg även löneglidningen snabbt. Förlorade pengar hämtades snabbt tillbaka. Vem vet, kanske upprepar sig historien.

För att det överhuvudtaget ska bli möjligt så krävs det att nedgången i byggandet inte blir för djup och långdragen. Efterfrågan på arbetskraft måste fortsätta att vara hög.

Tyvärr så kan det även gå åt andra hållet. Att inflationen biter sig fast och att räntorna förblir höga. Nedgången i byggandet blir då längre och djupare. Då kommer några kronor i lönelyft inte spela någon roll för den privata ekonomin.

Snart dags att skicka in vinterbelysningen i containern.

Hur ska det gå i löneförhandlingarna?

Nya taksnittet – 208 spänn

Medellönen för en takläggare som har tidlön ligger nu på 208 kronor i timmen.

Statistiken denna gång gäller för det sista kvartalet förra året. Tidlönen har ökat med 2,48 procent jämfört med kvartal 4 2021. I topp hittar vi region Öst med 220 kronor. Endast i en region, Mälardalen, ligger snittet under 200 kronor. Antalet tidlönetimmar som ingår i underlaget var 159 000 under perioden.

Ackordslöner redovisas denna gång för endast tre av Byggnads elva regioner. Antalet timmar för hela landet – låga 7 400. Bäst gick det i region GävleDala med ett snitt på 285 kronor. Men där var antalet timmar endast 360 vilket alltså motsvarar arbete för två personer under en dryg månad.

Läs också Här slår snickarna lönerekord: "Har en bra relation"

Snittet för golvläggarna – nära 270 kronor

Prestationslönen har ökat med 4,35 procent för golvläggarna det senaste året. Medellönen på ackord är nu 269:79 kronor i timmen.

När det gäller prestationslönen så fortsätter golvläggarna som yrkesgrupp att ligga högt i branschen. Högst lön under det sista kvartalet förra året hade golvläggarna i region Öst med 333 kronor. Antal ackordstimmar där var 2 000. Antalet ackordstimmar för hela landet var 19 300. Väldigt få jämfört med tidlönen där statistiken denna gång bygger på 526 000 timmar. Medellönen där blev 216 kronor. En uppgång med 2,37 procent jämfört med kvartal 4 2021.

Bäst betalt hade man region Väst och i region Västerbotten.

Läs också Här slår snickarna lönerekord: "Har en bra relation"

Klicka på kartan för att se hur hög lönen var i din region.

Missa inte att gå med i FB-gruppen Din lön på bygget. Där för du allt om löner och ersättningar på bygget. Du kan även själv lägga in inlägg. Till exempel om du har någon fråga.

Jättesnitt för snickare – lyfter från botten till toppen

De brukar ligga långt ner på ackordslistan, TBM-gruppen i Byggnads region MellanNorrland. Men under det sista kvartalet förra året skrällde det till ordentligt.

Medellönen för TBM:arna i MellanNorrland hamnade nära 277 kronor under perioden. Det är 30 kronor mer i timmen jämfört med tvåan på topplistan, region Norrbotten. Förklaringen är att snickarna på ett företag i Östersund fick till en riktigt bra avstämning. Dessutom hade de många timmar, vilket påverkade snittet rejält. Läs mer om jättelönen och deras lönesystem här.

Medellönen för samtliga som gick på ackord blev 236 kronor, vilket innebär att prestationslönen ökat med 1,68 procent det senaste året. Antal timmar som ingår i underlaget stannade på 1,64 miljoner.

Läs också Här slår snickarna lönerekord: "Har en bra relation"

I toppen för tidlönen hittar vi region Västerbotten med 223 kronor i timmen. Snittet för hela landet blev 211 kronor. Därmed har tidlönen ökat med 2,94 procent jämfört med kvartal 4 2021. Tidlönestatistiken bygger på 9,5 miljoner timmar.

Vill du veta mer om löner på bygget och andra ersättningar. Gå med i Facebookgruppen Din lön på Bygget.

Region Skåne seglar vidare... ohotade i toppen

Medellönen på tidlön för samtliga ställningsbyggare hamnade på 203:85 kronor under det sista kvartalet förra året.

Löner för ställningsbyggare

Det innebär att tidlönen ökat med 3 procent det senaste året.

Högst lön under kvartalet hade inte oväntat ställningsbyggarna i region Skåne. Snittet där var 219 kronor. Gapet ner till näst bästa region är tio kronor i timmen.

Läs också Kollegorna som dog på bygget 2022

Antalet timmar som ingår i underlaget för de tre månaderna var 383 000.

Kolla in på kartan hur du ligger till i din region.

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig