Arbetsmarknaden ser bra ut framöver. Frågan är hur lönerna kommer att påverkas.
LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 308 kB)
Det behöver byggas knappt 80 000 bostäder om året fram till 2025. Nästan en fördubbling mot i dag. Samtidigt satsas det stora belopp på infrastruktur. Inte minst ”Förbifart Stockholm” som är en ny sträckning för E4:an väster om Stockholm. Slutsats – en god arbetsmarknad framöver. Något som även bekräftas av Arbetsförmedlingens färska jobbprognos där många byggyrken anses vara heta både i närtid och på fem och tio års sikt.
För att få koll på din lön – gå med i Facebookgruppen
”Din lön på bygget”.
Byggnadsarbetarna sitter alltså fast förankrade i förarsätet. Förr – före tillsvidareanställningens tid – då det var objektsanställning – hade en liknande period med stor efterfrågan på arbetskraft inneburit att arbetslaget gått till den byggmästare som betalade bäst. Ackordslagen var då en enhet och yrkesarbetarna följde med sin lagbas från bygge till bygge. Och att en byggmästare riskerade att förlora hela laget under goda tider fick naturligtvis även den snålaste att öppna plånboken.
Men i dag med fast anställning är det inte lika enkelt att utnyttja den stora efterfrågan. Finns naturligtvis massor av fördelar med att vara fast anställd, men det blir svårare att sätta press på arbetsgivaren som inte riskerar att förlora hela arbetslag i ett nafs.
Möjligen kommer efterfrågan ändå kunna utnyttjas – om den blir tillräckligt stor. För en sak är helt säker – precis som byggmästaren förr i tiden vill även dagens byggföretag tjäna pengar. Något som enbart är möjligt om de har tillgång till arbetarna som gör jobbet. Och måhända har striden om arbetskraften redan börjat …
Noterbart för lönerna denna gång är nämligen: TBM-gruppen på ackord ny toppnivå, golvläggarna på tid ny toppnivå, plattsättarna på ackord ny toppnivå …
Telefon: 070-607 56 92.
Mejl: cn@byggarb.se
Twitter: @CeNiklasson