Snittlönen för plattsättare med tidlön var 229 kronor i timmen under årets tredje kvartal. Det innebär att tidlönen ökat 4,83 procent det senaste året. Ackordet har samtidigt ökat med 1,87 procent till 289 kronor i timmen.
Högst tidlön har man nu i region Öst med ett genomsnitt på 235 kronor. Ackordlistan toppas av region MellanNorrland med 349 kronor i timmen.
Antal arbetstimmar som ingår i statistiken var 150 000 för tidlönen och 48 000 för ackordet.
Vill du veta mer om löner och ersättningar på bygget så gå med i Facebookgruppen – Din lön på bygget.
För samtliga målare i landet hamnade ackordet på 263:11 kronor under perioden. Det innebär att ackordslönen i princip legat still det senaste året då snittet för motsvarande kvartal 2023 var 263:46.
Bäst gick det alltså för målarna längst i norr. I avdelning 5 Norr/Västerbotten. Det är ingen överraskning. Även förra året toppade de listan för det tredje kvartalet.
246 kronor i timmen. Det blev snittet för målarackordet under årets andra kvartal. Det innebär att målarna ligger i linje med TBM-gruppen där förtjänsten under samma tidperiod hamnade på 247 kronor i timmen.
Bäst gick det för målarna längst i norr. I avdelning 5 Norr/Västerbotten. Där hamnade ackordetförtjänsten på 268 kronor i timmen. Att det går bra i norr är ingen överraskning. Det finns många stora projekt som driver upp löneläget. Det syns även för snickarna där region Norrbotten ligger i topp. De tjänar just nu kring 260 kronor i timmen på ackordet.
Ni har fått nya kamrater på bygget. Eller nya och nya, för många av er är målarna sedan tidigare redan gamla arbetskamrater. Ni sitter i samma bodar, mikrar i samma ugn, sliter med samma hus och gnabbas säkerligen om vem som ska komma fram först. Det nya nu är att ni är medlemmar i samma fackförbund.
Det viskas ju alltid en del mellan yrkesgrupperna på bygget om hur mycket man egentligen tjänar. Om målarna har det länge snackats om att de drar in mycket klöver. Så frågan alla ställer sig är om målarna kommer bli det nya löneloket i Byggnads. Om man tittar på genomsnittet, och vi kan börja med ackordet, så är svaret på den frågan – nej.
Målarna placerar sig i nivå med den största gruppen i Byggnads, trä-betong-murning (TBM), men hamnar klart efter både plattsättare och golvläggare som den senaste tiden legat kring 270 kronor i timmen i snitt.
Under årets andra kvartal tjänade målarna i medeltal 246 kronor på ackordet. Bäst gick det för målarna i Avdelning 8 Östra (motsvarar i princip Byggnads region Öst) som i genomsnitt arbetade ihop 268 kronor i timmen. Med det sagt – det finns målare som tjänar bättre än så. Faktiskt mycket bättre. Läs reportaget om målarackordet på sidan 20 i detta nummer.
Av alla målarjobb som utförs i dag så mäter målarna cirka 17 procent av totalen. För inte alltför många år sedan låg den siffran på 30 procent. Utvecklingen ser alltså ut som i många andra byggyrken – andelen ackordsjobb minskar.
Målarnas tidlön ligger något lägre än för TBM. I samband med sammanslagningen med Byggnads har redovisningen släpat efter. Den senaste uppgiften, 211:33 kr/tim, gäller för kvartal 4 förra året.
Lackerarna, den andra yrkesgruppen som tagit steget in i Byggnads, har enbart tidlön. Redovisningen av deras lön sker via Svenskt Näringsliv en gång per år. Senaste uppgiften, 193 kr/tim, gäller för september 2023.
Men en förtjänst på 260:46 kronor i timmen så sätter snickarna i Norrbotten nytt rekord när det gäller snittlönen för yrkesgruppen i en region. Men det går som sagt bra över hela landet. Genomsnittet för hela riket hamnade på 247:40 under årets andra kvartal. Antalet arbetade timmar på prestationslön var 2,85 miljoner under perioden.
Medellönen för tidlön landade på 221:22 kronor i timmen. Det är en ökning med 3,71 procent jämfört med kvartal två förra året. Bäst gick det i region Småland-Blekinge där timlönen låg på 226:22 kronor.
Antal arbetade timmar på tidlön var 16,3 miljoner.
Bygglönen är sedan ett antal år tillbaka utsatt för en hård press. Det kommer krävas ett kamratskap som sträcker sig lite längre än vanligt av er ute på byggarbetsplatserna för att er lön i framtiden ska vara konkurrenskraftig jämfört med andra arbetaryrken.
Ett hantverkarjobb har under lång tid varit ett högstatusjobb bland arbetare. Att vara lärling, få ett yrkesbevis och, förr i tiden, ofta ett gesällbrev med en stämpel som signalerade kvalitet. Byggnadsarbetarnas bästa förhandlingsvapen var yrkesskicklighet.
Förstå mig rätt, det finns även i dag väldigt många skickliga hantverkare i landet, det är inte där problemet ligger. Men i dag utmanas kunnandet hårt av mindre nogräknade arbetsgivare som tjänar grova pengar på att utnyttja personer som är i akut behov av ett jobb.
Vet du inte hur man lägger papp? Lös det! Aldrig hållit i en pensel? Äh, alla kan måla. Sanera asbest utan skydd? Oroa dig inte så mycket.
Om de här arbetarna har kunskap eller inte spelar egentligen ingen roll, målet är att betala en så låg lön som möjligt. De mindre nogräknade företagens lönedumpningsstrategi har spridit sig ut över hela Byggsverige. Och de har fått bra draghjälp av många etablerade svenska storbolag varefter de växlat över från fast anställda till billigare arbetskraft via skrupelfria underentreprenörer. Det här påverkar byggjobbet på flera sätt, på längre sikt kan det bli riktigt illa. Statusen faller och löneutvecklingen försämras. Hantverkarnas kvalitetsstämpel håller på att upplösas och rinna ut i ingenting.
Byggfacken, myndigheter och andra har arbetat med att rensa upp bland fifflarna i flera år. En del förslag har blivit verklighet, men det verkar inte bita ute bland bodar och betong. För att vända på utvecklingen krävs det ännu mer.
Det krävs att ni på bygget rycker in, alla på en gång, tillsammans. Fråga er kollega som jobbar två våningar ner. Vad tjänar du? Vad har du för anställning? Jag vet att ni vet vilka de är. Hjälp dem om det behövs. Sätt hårt mot hårt. Ni måste göra det – om inte annat för er egen skull.
Det går bra för TBM-gruppen, det vill säga snickare och betongarbetare, längst upp i norr. Sannolikt är det den fina byggkonjunkturen där som nu pressar upp lönerna.
Region Norrbotten tar nämligen hem en dubbel när det gäller lönerna för årets andra kvartal. Ackordet där gav 257 kronor i timmen. Tidlönen 228 kronor.
Näst bäst när det gäller ackordet var Västerbotten. Där jobbade man ihop 254 kronor i timmen. Sämst gick det i region MellanNorrland med 238 kronor.
Medellönen för hela riket landade på 244 kronor. En uppgång med 3,64 procent jämfört med det andra kvartalet 2023. Antal timmar denna gång var 4,2 miljoner.
Tidlönen upp med 4,29 procent
Snittet för tidlönen hamnade på 220 kronor, vilket innebär att lönen ökat med 4,29 procent det senaste året. Antalet tidlönetimmar stannade på 19,3 miljoner.
Kostnaden för att snurra runt hushållet kommer att mildras. Speciellt mot slutet av året för dem som äger sitt boende. Då räknar merparten av alla finansexperter med att bolåneräntan börjat gå ner. Ljuset i tunneln alltså.
Till det kommer en avtalshöjning av lönen i vår. Om du arbetar på något av Byggnads kollektivavtal finns det redan svart på vitt hur mycket lönen ska upp. Så här ser det ut på respektive avtalsområde:
Byggavtalet: Lönen höjs med minst 7:06 kr/tim eller 1 228:50 kr/månad från maj månads löneperiod 2024.
Glasavtalet: Lönen höjs med minst 6:60 kr/tim eller 1 148 kr/månad den 1 maj 2024.
Plåt- och Ventilationsavtalet: Lönen höjs med minst 7,30 kr/tim eller 1 270 kr/månad från 1 maj 2024.
Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl: Lönen höjs med minst 7:39 kr/tim eller 1 286 kr/månad från 1 maj 2024.
Entreprenadmaskinavtalet: Lönen höjs med minst 6:60 kr/tim eller 1 148 kr/mån från 1 juni 2024.
Ingen missade väl ordet minst ovan? Det finns alltså mer att göra förutom den garanterade höjningen. Därför kan det vara idé att redan nu börja snacka ihop er på jobbet. På vissa avtalsområden är det laglön som gäller. På andra finns det möjligheter till individuella påslag.
5 snabba – höj din lön ännu mer
Jämför den egna lönen med andra bolag.
Lyft fram hur viktigt laget eller du själv är för företaget. Sätt ett värde på er själva.
Kolla om ni/du har möjlighet att byta firma för att sätta press på chefen.
Går du på tidlön så ger såklart en övergång till ackord mer pengar. Men bara genom att lyfta ackordsfrågan under förhandlingen kan få chefen att öppna plånkan för er med tidlön.
Går förhandlingen trögt – försök runda uppåt till närmast krona. Alla ören räknas.
Högst lön hade plåtslagarna i Västerbotten. Där gav ackordet 381 kronor i timmen. Antal timmar i deras underlag var 1 813.
Ackord i 5 av 11 regioner
Totalt redovisas det ackordslöner för fem av Byggnads elva regioner. Det totala antalet timmar var 10 087.
Vill du ha koll på din lön – missa inte Facebookgruppen Din lön på bygget.
Ackordet för ventilationsplåtslagarna gav 286 kronor i timmen (5 396 timmar) vilket var något mer än byggplåtslagarna som fick ihop 280 kronor (4 690 timmar).
Siffrorna denna gång gäller löner för plattsättare. Medelförtjänsten för tidlönen blev 224 kronor, vilket är en uppgång med 4,52 procent jämfört med motsvarande period 2022. Högst var tidlönen i region Öst med 234 kronor.
Det totala antalet tidlönetimmar under de tre månaderna var 237 000.
Vill du ha koll på din lön – missa inte Facebookgruppen Din lön på bygget.
Ackordet går starkare
Ackordet har ökat något mer, 5,24 procent det senaste året. Snittet över hela landet ligger nu på 280 kronor. Bäst gick ackordet i region Mälardalen där plattsättarna knegade ihop 296 kronor i timmen.
Antalet timmar i ackordsunderlaget denna gång var 65 000.
Under det sista kvartalet förra året gav avstämningarna i snitt 272 kronor i timmen för golvläggarna. En nivå som är en krona lägre jämfört med motsvarande period 2022. Ackordet har alltså backat något. Bäst gick ackordet i region Mälardalen där golvläggarna jobbade ihop lite över 300 kronor i timmen. Antalet ackordstimmar för hela landet stannade på 47 000 denna gång.
Tidlönen då? Ja den har gått bättre. Plus 3,8 procent på ett år upp till ett genomsnitt på 225 kronor. Högst är tidlönen i region Norrbotten med 236 kronor i timmen.
Statistiken bygger på 967 999 arbetstimmar.
Vill du ha koll på din lön – missa inte Facebookgruppen Din lön på bygget.
Byggnads regioner Skåne och Väst står för över hälften av alla timmar som redovisas för ställningsbyggarnas tidlöner för det sista kvartalet 2023. Dessutom ligger förtjänsten högt i de två regionerna. Nästan 223 i Skåne och över 221 i Väst. Det lyfter såklart snittet i hela landet rejält som under perioden hamnade på 218 kronor. Uppgången innebär att ställningsbyggarna nu definitivt tagit sig över 200 kronor i timmen. Samtliga regioner ligger nu också över den nivån.
Vill du ha koll på din lön – missa inte Facebookgruppen Din lön på bygget.