Betongare om cementkrisen: "Klantigt skött"
Många är oroliga för sina jobb. De tycker att Cementa agerat oproffsigt med tanke på hur beroende byggindustrin är av cement. Vi tog ett snack med ett antal betongarbetare angående krisen.
Flera byggnadsarbetare vi har talat med har känt en oro för jobben när de följt rapporteringen om cementkrisen i media. Byggarna anser också att cementindustrin borde tänkt på miljön tidigare.
Du är betongarbetare på Peab, Tomas Weman. Hur går snacket hos er?
– Vi tycker att Cementa har klantat sig. Det är ju ett stort tyskt företag som äger Cementa. Så här får det inte gå till, när så många verksamheter blir påverkade, som gruvindustrin och byggindustrin. Det är dåligt skött alltihop.
Har ni varit oroliga för era jobb?
– När Skanska börjar fundera på att lägga varsel, då är det klart att man blir lite orolig.
Hur borde cementkrisen lösas?
– Man borde ha tänkt på miljön långt tidigare. Man har haft lång tid på sig. De är senfärdiga när det gäller att få till bra och miljövänliga betongblandningar. Åtta månaders förlängning av Cementas tillstånd är ju ingenting.
Jakob Forsell, betongarbetare, NCC Hus:
– Folk är oroliga. De undrar var man ska ta cementen ifrån om de ska stänga. Bygga lär man ju fortsätta med. En del är riktigt arga. Pumpchauffören var väldigt orolig och det kan man ju förstå.
Hur tycker ni att tillstånden har skötts?
– Illa. Det har inte alls skötts bra. Det fanns ett kalkbrott i Nynäshamn men det lade dom ner. Man måste ju lösa problemen med miljön innan man stänger ner. Ett stopp påverkar ju inte bara betongare utan hela branschen, snickare, projektledare, alla, om man stryper tillförsel av cement.
En expert förordar långsammare byggtakt, längre torktid, mindre cement i betongblandningen.
– Visst kan vi bygga långsammare, men det kommer aldrig att gå hem. Det strider mot hela affärsverksamheten som går ut på att det ska gå fort och vara billigt.
Vad gjuter ni nu?
– Parkeringshus på åtta våningar, det blir mycket betong.
Patrik Svensson Peab Hus
– De är skrämmande att vi är beroende av en leverantör. Man köper grejer från hela världen, men cementen från Gotland är helig. Det är konstigt att man lägger alla ägg i samma korg.
Är ni oroliga?
– Oron finns så klart. Om det blir ett stopp. Företagen hade nog lagt ett varsel dagen efter om det hade blivit ett stopp.
Nu blev det en förlängning av tillståndet.
– Det är jättebra, men frågan är om det räcker med åtta månader för att hitta annan leverantör.
Miljöfrågorna, hur ser ni på dem?
– Cementa har drivit sin fabrik med samma metod länge. De skulle ha tänkt på miljön lång tidigare, helt klart. Vi har Swerock som leverantör. Swerock har blandat i slaggpulver från stålverket i Oxelösund i vår betong, för miljöns skull. Grejen är väl att det blir annorlunda recept på betongen, att den inte brinner lika fort. Men det är en bra grej. Då kan man kapa cementen. I slutändan är det bättre. Det konstiga är att Cementa har vetat om detta länge. Men det har varit tyst om det. De säger att det är nån annans fel.
Det finns experter som föreslår mindre cement i betongen när man bygger hus till skillnad från vid gjutning av broar.
– I Europa finns standardbetong och anläggningsbetong med en högre andel cement. Vi i Sverige använder anläggningsbetong till allt. På 1980-talet hade vi mycket mindre cement i betongen när vi byggde hus och det funkade alldeles utmärkt till vanliga bostäder. Men den torkar långsammare. Tyvärr ska allt gå så fort idag.