info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Betongar-Angie om livet på åkglättaren: "Lite som tv-spel"

Betongarbetaren Angie Solstad är på tårna varje gång det är gjutning. Hon håller stenkoll på betongen med fingrarna. Och när det är dags lämnar hon gjutargänget för att ta plats i förarsätet på åkglättaren.

De flesta känner till hur man gjuter en betongplatta. Grusa upp, bygg form, armera och sedan i med betongen. Klart och fixat, tänker vissa. Men då glömmer de att plattan även ska glättas så att ytan blir fin.

Angie Solstad är något av en specialist på att köra åkglättare. Hon gör det mer än gärna. En åkglättare passar bäst för riktigt stora ytor. Som på det här bygget, en rejäl betongplatta till en maskinhall i Landvetter.

Se klippet här

Gjutningen på 200 kubik gjordes för några veckor sedan. Och när är det då dags att börjat glätta? Här gäller det att ha fingertoppskänsla i dubbel bemärkelse.

– Jag känner med fingrarna hur betongen torkar. Sedan gäller det att läsa av väder och vind och se om det torkar uppifrån eller underifrån. Det gäller att vara vaksam, säger Angie Solstad.

Det hon väntar på är att hitta exakt rätt ögonblick för att ta plats i förarsätet.

– Det är viktigt att gå på med glättaren så fort som möjligt, speciellt om det är stora plattor. Om betongen börjar torka klart på ett ställe är det bara att köra på. Det gäller att komma i gång snabbt för annars hinner man inte i tid till nästa sektion på plattan.

Hur lång tid efter gjutningen brukar du börja?

– Allt ifrån nästan direkt till att vänta till natten. Det beror på hur varmt det är och vilken betongklass det är.

På åkglättaren finns det två runda plattor som slipar till betongytan genom att de snurrar. De styrs med varsin joystick. Det finns även vatten som kan pytsas ut för att fukta upp betongen. Angie Solstad berättar att själva körtekniken påminner en del om gaming.

– Det är lite som att spela tv-spel. Om man är ny måste man absolut lära sig var man har maskinen innan man börjar köra. Det kan vara lite klurigt att köra med joysticks.

Är det svårt?

– Nej det skulle jag inte säga. Det är förvisso en hel del att tänka på, men det gäller att inte vara rädd. Är det mjukt går det inte att köra full fart för då kan man få med sig materialet och det kan leda till sprickbildningar. Är det hårt är det full gas som gäller. Om det blir blankstålad yta så är det för torrt och det är inte bra. Då måste jag på med vatten.

I början kan det kännas som man kan välta eller åka av plattan med maskinen

Vad menar du med att inte vara rädd?

– Det gäller att våga köra på. I början kan det kännas som man kan välta eller åka av plattan med maskinen. Men som nybörjare är det bara att lära sig var man har maskinen och sen inte tänka så mycket.

Vid gjutningen av plattan till maskinhallen gick allt bra. Arbetslaget jobbade tillsammans med gjutningen på morgonen. När det var dags började Angie att glätta. Sedan fick hon hjälp av de andra med att glätta kanter, fixa småpill och tvätta rent maskiner. Hela jobbet var klart vid halv sex på kvällen.

Kan alla betongarbetare köra åkglättare?

– Det skulle jag inte säga. Sanningen är att det inte verkar vara så många som vill och det är glad för. Jag tycker att det är jätteroligt, säger Angie Solstad och skrattar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Betongar-Angie om livet på åkglättaren: "Lite som tv-spel"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig