Betalade för lite i lön – döms till miljonbelopp
Sju betongarbetare fick för lite i lön. Nu döms det polska företaget att betala flera miljoner i ersättning och skadestånd till arbetarna.
Arbetsdomstolen har dömt det polska företaget Crona SP Zoo att betala runt 2,8 miljoner kronor för att företaget brutit mot kollektivavtalet. Företaget har betalat sina betongarbetare för lite under hösten och vintern 2013-2014, då de arbetade som underleverantörer till Peab.
– Domstolen har dömt ut skadestånd för kollektivavtalsavbrott och de ersättningar och skadestånd vi begärt för medlemmarna, säger Annett Olofsson från LO-TCO´s rättsskydd. Hon är ombud för byggnadsarbetarna och Byggnads.
Sammanlagt ska företaget betala de sju arbetarna totalt drygt 2 miljoner kronor. Det rör sig om 1,13 miljoner kronor i uteblivna löner och ersättning. De får också var och en 130 000 kronor i skadestånd, totalt drygt 900 000 kronor.
Dessutom tilldöms Byggnads centralt ett skadestånd på en halv miljon för att företaget brutit mot kollektivavtalet. Byggnads Väst tilldöms 200 000 kronor. Arbetsgivaren ska också ersätta fackets rättegångskostnader.
Byggnads krävde skadestånd för brott mot fem olika delar i Byggavtalet. Enligt överenskommelsen mellan Crona SP Zoo och Byggnads region Väst skulle betongarbetarna få 172:30 kronor per timme .
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om stämningen mot det polska företaget bolaget Crona SP Zoo.
Läs mer: Byggnads kräver 3 miljoner av polskt byggföretag
Arbetarna har inte fått den lön, övertidsersättning, helglön, ersättning för arbetstidsförkortning och semesterersättning, som de haft rätt till.
LO-TCO Rättsskydd, har granskat bankkontoinsättningar och inbetalning av skatter från bolaget och kommit fram till att Crona SP Zoo betalat ut löner ”som vida understigit korrekt lön enligt Byggavtalet och överenskommelsen med regionen”.
Byggnads hade begärt ett högre belopp i skadestånd. 1,3 miljon kronor till förbundet och 500 till region Väst. Detta baseras på den vinst företaget anses ha gjort genom kollektivavtalsbrottet. Domstolen satte ner det beloppet.
Detta är en tredskodom. Företaget har inte svarat rätten eller deltagit i rättsprocessen. Genom att det är just en tredskodom har arbetsgivaren en månad på sig att begära att förhandlingarna ska tas upp igen.
– Vi avvaktar en månad tills domen vunnit laga kraft och ska därefter på olika sätt försöka få in pengarna. Bland annat genom att kontakta Kronofogdemyndigheten i Polen, säger Annett Olofsson.