Besvikelse efter nedlagd olycksutredning
Olyckan hände 2003. Jan Stanko föll 30 meter från en arbetsplattform, rätt ner i sprängsten och avled senare av sina skador. Hans 17-årige son Oskar blev vittne till olyckan.
Under åren som gått har familjen Stanko; Jolanta och de två sönerna, Oskar och Euzebiusz, fått försöka bygga upp ett nytt liv. De har också väntat på vad som skulle hända med den rättsliga utredningen. Men denna har dragit ut på tiden och det i sig är en orsak till att utredningen nu läggs ner. Den ansvarige åklagaren och polisen anser inte att man hinner göra utredningen klar med förhör utomlands och väcka ett eventuellt åtal innan ärendet preskriberas, vilket skulle skett till sommaren 2008.
För Jolanta Stanko är det en stor besvikelse.
– Varför har man lagt ner förundersökningen? Varför säger de att det tog för lång tid? Det är ju bara fem år! Alla vittnen lever, det är inte svårt att hitta dem. Och det viktigaste vittnet, min son Oskar, blev inte ens förhört. Det är otroligt!
Hon undrar om det ändå inte skulle gå att göra något och tycker att lagen är orättvis.
– De som är skyldiga till att min man inte lever, ska inte svara for det! De kan leva och jobba i lugn och ro, fortfarande anställa folk och strunta i allt.
Familjen har, med hjälp av Byggnads, fått ut ekonomisk ersättning genom de företag som hade kontrakt på jobbet. De betalade ut ett belopp på 478 000 kronor, vilket motsvarar försäkringsskydd. Norska Arbeidsmandsforbundet har också överlämnat ett bidrag som de samlat in.
– Jag vill säga det mycket tydligt! Jag är absolut imponerad av det som mina svenska och norska vänner har gjort för min familj. Men jag är mycket besviken, att svenska myndigheter inte kan hitta och straffa den som är skyldig till min mans död, säger Jolanta Stanko.
En orsak till att utredningen tappat tempo är att utredningsansvaret flyttats flera gånger.
-Vi såg nu att vi inte kommer att hinna slutföra utredningen och hitta eventuella misstänkta, säger chefsåklagare Barbro Jönsson som beslutade att lägga ner förundersökningen. Barbro Jönsson kom in i utredningen när de flesta av aktörerna rest hem. Huvudentreprenören Bilfinger Berger fanns dock kvar. Ett problem var också att det byttes utredare hos polisen flera gånger innan den senaste utredaren kom in
Tidigare i höstas var hon positiv inför möjligheten att slutföra utredningen och att bringa klarhet i ansvarfrågan.
– Jag trodde att det skulle vara lättare att identifiera och lokalisera de personer som vi behövde höra, säger hon.
Barbro Jönsson beklagar att utredningen läggs ner. Hon säger att det man kan lära sig är att vid olyckor med utländska företag inblandade måste man vara oerhört snabb, utredningen måste igång direkt, vittnen och ansvariga måste hittas och förhöras omedelbart.
Byggnads avdelning,Bygg 6:an Väst, beklagar att utredningen av dödsolyckan vid Svinesundsbron läggs ner på grund av att tiden runnit iväg. Inom avdelningen ser man en risk för utländska företag tar det till intäkt för att inte behöva bry sig om svensk arbetsmiljölagstiftning.