"Berätta om allt som kan skada"
I sitt jobb granskar hon varuinformationsblad och har maktmedel att kräva ändringar.
Många byggnadsarbetare tycker att varubladen är svårtydda och mest verkar avsedda för kemister. De vill ha en förändring.
Barbro Sillrén håller med. Hon efterlyser varuinformationsblad som är klara, tydliga och logiska. Som följer en röd linje från beskrivning av innehåll, till skydd och farlighetsklassning.
– De ska vara så lättfattliga och utförliga att en lekman begriper, säger hon.
Poängen försvinner om de som ska arbeta med produkten inte kan tolka informationen. Leverantören måste tänka på var produkten ska användas och anpassa sig efter det.
Vad som måste stå i bladen finns reglerat i kemikalieinspektionens föreskrifter om varuinformationsblad.
– Det som står i reglerna om varuinformationsblad är minimiregler. Det är bara bra om en tillverkare skriver utförligare om sin produkt. De får gärna redovisa hela receptet, säger hon.
Det finns produkter som inte klassas som hälsofarliga, fast de innehåller farliga ämnen, eftersom halten av det farliga ämnet är låg.
Det finns gränser för vilka halter av ett hälsofarligt ämne som måste stå i varuinformationsblad. De är satta efter EU-regler.
Det är lätt att tro att under dessa värden ska det inte vara någon risk. Det är ju själva poängen med dem. Men säkert vet ingen.
– Särskilt människor med allergiska besvär, kan reagera på halter under gränsvärdet. Människor är ju olika känsliga. Och halten kan ju ligga nära det värde som måste stå, säger Barbro Sillrén.