Belstroj åtalat för illegal arbetskraft: "Stor omfattning"
31 anställda som jobbat illegalt i landet. Det nya åtalet mot Belstroj är allvarligt och kan ge nära tre miljoner i böter för företaget – och fängelse för företrädarna.
– Jag har inte sett det här i sådan stor omfattning tidigare, säger Jonas Svanfeldt på Ekobrottsmyndigheten.
Belstroj har sedan starten 2008 vuxit kraftigt och är i dag en av Sveriges största underentreprenörer i byggbranschen. Koncernen sysselsätter över 500 anställda och man ägnar sig åt betongentreprenader, stomkomplettering och byggservice i Stockholmsområdet, Mälardalen och Göteborg. Belstroj gör ofta delentreprenader för byggjättar som Peab, Skanska, NCC och Veidekke.
2018 hade Belstroj AB en omsättning på 539 miljoner kronor.
Underentreprenören kommunicerar ofta att man är ett företag med hög moral. I sin senaste årsredovisning från 2018 skriver man: ”Belstroj drivs av sina värderingar … Agera etiskt, respektfullt och prestigelöst på alla plan … Belstrojs värderingar består av fem fokusområden; arbetsmiljö, miljö, samhällsinvesteringar samt personal- och affärsetik.”
Men det finns också en annan bild av företaget. Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om Belstrojs pengaöverföringar på 272 500 kronor till ett svartjobbsföretag och skrivit om Ekobrottsmyndighetens utredning av den stora underentreprenören.
Nu har åtalet kommit och det gäller två av Belstrojs företrädare: vd Peter Kolare och styrelseordföranden Yauhen Blahadarau. De åtalas för brott mot utlänningslagen – ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst ett år – och deras företag riskerar en sanktionsavgift. Både Blahadarau och Kolare nekar till brott.
Enligt åtalet har 31 anställda på Belstroj jobbat illegalt i Stockholm, mellan den 1 juli 2018 och den 28 februari 2019. Vissa ska ha vistats i landet illegalt, andra ska ha saknat arbetstillstånd.
Ekobrottsmyndigheten har under utredningen utfört husrannsakan på Belstrojs kontor, där man beslagtagit usb-minnen och pärmar med företagspapper. Som bevis finns bland annat arbetarnas anställningsavtal med Belstroj och uppgifter från Migrationsverket som ska visa att personerna inte har rätt att arbeta eller befinna sig i landet.
Arbetarna kommer från länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland och de baltiska länderna.
Enligt Jonas Svanfeldt, vice chefsåklagare på Tredje ekobrottskammaren i Stockholm som har jobbat med förundersökningen, kan Belstroj tvingas betala runt 2,9 miljoner kronor i sanktionsavgift vid en fällande dom. Storleken på beloppet beror på att det rör sig om så många personer – och på de hårdare straff vid brott mot utlänningslagen som trädde i kraft 2018.
– Lagstiftaren ville att det skulle svida mer för arbetsgivaren, säger Jonas Svanfeldt, som anser att bevisningen mot Belstroj och dess företrädare är stark.
– Det fanns en ganska tydlig misstanke om brott mot utlänningslagen och den dokumentation som inhämtats har gett tydligt stöd för det. Min uppfattning är att det här är gjort uppsåtligen, säger han.
Jonas Svanfeldt säger att det har funnits misstankar om fler personer som jobbat för Belstroj utan tillstånd, men att man inte hittat tillräcklig bevisning i de fallen. Trots det anser han att det handlar om en betydande brottslighet.
– Jag har inte sett det här i sådan stor omfattning tidigare. Vid arbetsplatskontroller som polisen gör upptäcks ibland någon som jobbar olagligt. Men här det mer organiserat, hävdar han.
Något datum för rättegång är ännu inte satt, men Jonas Svanfeldt tror att det tidigast kommer att ske i höst.
Peter Kolare, vd på Belstroj, väljer att svara på Byggnadsarbetarens frågor via sms.
Brott mot utlänningslagen för 31 arbetare är ett allvarligt åtal, hur kommenterar du det?
– Självklart så tycker jag att det är jättetråkigt. Vi kontrollerar alla vi anställer noggrant och gör vårt yttersta för att inte anställa personer som saknar tillstånd att arbeta i Sverige. Åtalet rör komplicerade frågor som handlar om tolkningar av vilka statusar personer måste ha i andra europeiska länder för att ha rätt att arbeta och vistas i Sverige. I merparten av fallen så har personerna i fråga ”alien passport”, som enligt utfärdande myndighet i de aktuella EES-länderna ger personen samma rättigheter som en EES-medborgare, vilket i så fall innebär att de har en automatisk rätt att arbeta i Sverige med uppehållsrätt.
– I andra fall handlar det om anställda som har rätt att arbeta på grund av att de är familjemedlem till en medborgare i ett annat EES-land eller familjemedlem till en person med ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land. En persons status i ett annat europeiskt land registreras inte automatiskt i Sverige. Migrationsverket har alltså inte automatiskt kännedom om personen fråga får arbeta i Sverige eller inte.
Hur ser du på bevisningen mot er, med anställningskontrakt och handlingar från Migrationsverket?
– Vi har aldrig förnekat att personerna i fråga har arbetat hos oss. I samtliga fall har alla arbetat med kollektivavtal, ID06 och alla skatter, avgifter och förmåner har skötts korrekt. Det handlar som sagt mer om tolkningar om vad som ger dom rätten att arbeta.
Ni är ett företag som kommunicerar hög moral inom bygg. Hur påverkar det här er?
– Vi har stort förtroende för att kommande förhandling kommer att visa att vi har skött allting korrekt och att vi kommer få en friande dom. Vi välkomnar alla utredningar i branschen och ser oss som en av vinnarna i en rensning. Vi hoppas att vi genom åren har byggt upp ett förtroende hos våra kunder och att dom står bakom oss.
Känner du att ni skulle ha gjort något annorlunda?
– Jag önskar att vi hade dagens rutiner vid anställning från start, att vi tidigare påbörjat vårt samarbete med advokatbyrån Lewis Langley & Partners som idag granskar alla våra anställningar av tredjelandsmedborgare och att det hade funnits mer kunskap om dessa frågor att ta del av i branschen.
Så här kommenterar Belstrojs styrelseordförande Yauhen Blahadarau åtalet:
– Det är en viktig fråga för hela branschen. Vi är en av de större aktörerna och det är inte konstigt att vi får ögonen på oss. Belstroj AB är medlem i Byggföretagen sedan 2010 och vi är en seriös arbetsgivare som driver vår verksamhet i enlighet med Byggföretagets uppförandekod och Samhällsbyggnadssektorns etiska regler.
– Prövningen kommer visa att vi har följt gällande lagar och inte har begått något brott. Vi kommer fortsätta utveckla vårt företag och komma ut stärkta ur detta. Jag hoppas att våra kunder kommer välja att backa oss.