Fem döda i hissolyckan: "Byggbranschen sörjer idag"
Åklagaren kan bekräfta att fem personer dog i den hissolycka som inträffade under måndagen på en byggarbetsplats i Sundbyberg.
Brottsrubriceringen i den pågående förundersökningen är arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.
– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas. Den tekniska undersökningen fortsätter och Statens haverikommission arbetar på platsen, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: Ögonvittnet Johnny berättar: ”Förstod inte då”
”Byggbranschen sörjer”
Det är ännu inte klarlagt vad som låg bakom att bygghissen plötsligt föll. Företaget som monterade hissen, ABC-Ställningsmontage, uppger att det skedde en höjning av hissen förra veckan.
– Det var en höjning i tisdags i förra veckan, sedan dess har hissen gått för fullt. Vi jobbar efter strikt säkerhet och följer alla säkerhetsrutiner när vi arbetar. Vi har full dokumentation på allting, säger regionchef Jeanette Hedman.
Hur kan olyckan ha inträffat?
– Jag tänker inte analysera det över huvud taget, utan jag hänvisar till polisutredningen. Det är oerhört sorgligt och tragiskt och det ska inte kunna hända. Byggbranschen sörjer idag och det är en sorgens dag.
Statens haverikommisson överväger att utreda den svåra hissolyckan. De åkte dit på eget initiativ under måndagen.
LÄS ÄVEN: Hisstillverkaren: Aldrig varit med om något liknande
”Återvänder idag”
Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör:
– Vi har inte ännu formellt fattat något beslut om utredning eller inte, men vi har varit på plats och gjort en olycksplatsundersökning och vi kommer att återvända till platsen idag och samla in fakta så får vi ser vart vi landar.
Vad avgör om ni går vidare eller inte?
– Det finns ett antal kriterier i lagstiftningen för när vi får utreda. Men i grunden handlar det om hur allvarlig vi bedömer olyckan eller tillbudet och hur vi ser på eventuella säkerhetsvinster av att vi gör en utredning. Vi utreder ju inte skuld och ansvar utan vi är ute efter förbättringar av verksamheten. Kan man undvika sådna här händelser i framtiden?
Vad tittar ni efter?
– Vi behöver undersöka olycksplatsen och händelseförloppet, vad som inträffat. Sedan gör vi tekniska undersökningar av det som är skadat, hissen i det här fallet. Vad är det som fallerat, hur fungerar den här. Vi undersöker vilka förklaringar det kan finnas till att det gått som det gjort.
Hiss-experter på olycksplatsen
Den hiss som användes vid olyckan är en Alimak Scando 650, en standardhiss på byggarbetsplatser. Den har tillverkats i tusentals exemplar och används över hela världen.
– Det är en djupt tragisk och ofattbar händelse. Våra tankar går först och främst till de drabbade och deras familjer. Vi samarbetar fullt ut med berörda myndigheter i den pågående utredningen för att fastställa vad som orsakade olyckan. Våra experter är på olycksplatsen under dagen, säger Ole Kristian Jødahl, vd för Alimak Group.
Enligt honom levereras hissarna alltid med ett säkerhetsprotokoll med tydliga instruktioner, både vid installation och för dagliga säkerhetskontroller för att säkerställa att hissen fungerar innan den används.
Är det här det kan ha brustit?
– Det vill jag inte kommentera. Det blir i så fall en ren spekulation och jag vill invänta vad utredningen kommer fram till, säger Ole Kristian Jødahl.
Artikeln uppdateras
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.