Avslöjande: Företag fortsatte riva asbest – trots indraget tillstånd
Företagare som blivit av med sitt asbesttillstånd kan ändå fortsätta riva asbest. I många fall fortsätter de dessutom att bryta mot reglerna och utsätta arbetare för allvarliga risker. Det visar en granskning av Ekot.
Idag publicerar Ekot och P1 Dokumentär granskningen Dödlig damm om hantering av livsfarliga asbestfibrer och hur företagare kan fortsätta riva asbest trots tidigare förbud.
Ekot har följt vad som händer i samtliga fall där företag blivit av med tillståndet de senaste nio åren. 21 av 28 företagsägare vars bolag stoppats har ändå kunnat fortsätta asbestverksamheten. Detta trots att ett återkallande av asbesttillståndet är Arbetsmiljöverkets kraftigaste åtgärd och syftar till att helt stänga ner asbestverksamheten hos ett företag.
Många har därefter dessutom fortsatt att missköta säkerheten vid hantering av asbest, vilket bland annat utsatt arbetare för fara.
Asbestfibrer är livsfarliga och kan bland annat ge lungsäckscancer (mesoteliom) och lungcancer.
LÄS ÄVEN: ”Hjälp, är det asbest?”
Fortsatte efter förbud
Ett företag som vid två tillfällen fortsatt skicka ut sin personal på asbestrivningar efter att de stoppats är enligt granskningen Lotus Maskin & Transport, ett av landets största rivningsföretag.
Arbetsmiljöverket drog in företagets tillstånd att hantera asbest eftersom de rivit materialet i strid med reglerna.
Men två veckor senare var personalen igång och asbestsanerade igen. För att kunna fortsätta valde Lotus nämligen att hyra ut sin personal till ett annat företag med starka kopplingar till bolaget. Det var samma verksamhet, samma arbetsledare, samma saneringspersonal med samma utrustning, som fortsatte.
Både vd:n och personal på Lotus berättar i dokumentären om det här.
Det var inte första gången det hände. Ett par år tidigare upptäckte Arbetsmiljöverket så allvarliga säkerhetsbrister i Lotus asbesthantering att de återkallade företagets tillstånd. Inte heller den gången blev det ett stopp, verksamheten fortsatte inom ett annat bolag med samma ägare som Lotus.
”Klart det inte är bra”
En asbestsanerare som tidigare arbetat på Lotus berättar att de fortsatte sanera på Lotus dotterbolag när moderbolaget stoppades.
”Det är väl klart det inte är så bra, men ja. Det gör ju inte så stor skillnad för oss, som sagt, som sanerar om de har tillståndet kvar eller inte. Vi har ju samma utrustning och samma tillvägagångssätt och alltihop. Utan det är väl mer företaget i sig som drabbas av det där. Eller ja, att det är väl de som måste ändra, typ. För säger de åt oss att vi ska göra ett jobb någonstans, då gör man ju liksom det”.
Lotus har beslutat att lägga ner sin asbestavdelning.
– De förbättringsarbetena som vi har gjort, de funkar inte. Vi har inte som företag lyckats nå ut till vår del i den här verksamheten och då bestämmer vi oss för att avveckla hela den verksamheten, säger John Segerlund, vd för Lotus till Ekot.
Granskningen visar också att 15 av 21 bolag som fortsätter efter ett förbud, också fortsätter att missköta sig. De har kritiserats igen och har till exempel fått sanktionsavgift, omedelbart stopp eller åter blivit av med tillståndet igen. En verksamhet har blivit av med tillståndet tre gånger men är fortfarande aktiv och sanerar än idag.
Kringgår reglerna
Arbetsmiljöverket uppger för Ekot att deras arbetssätt går ut på att titta på varje enskilt företag och inte på strukturen bakom och vem som är ägare till företagen.
Andra sätt att fortsätta verksamheten trots tidigare förbud är att snabbt ansöka om nytt tillstånd för bolaget som förlorat tillståndet.
I dokumentären följer reportrarna samtidigt två personer som lever med konsekvenserna av att ha exponerats för asbest på jobbet. De jobbade på Karlskronavarvet innan asbesten förbjöds 1982.
Jag fick ju sex månader när de skrev ut mig. Och nu har jag levt i tolv, tretton månader.
En av dem är Anders Larsson som har fått lungsäckscancer.
”Det är ju en plåga ju. Man kvävs ju om man säger, nästan. Man kan ju inte andas mer. Det är ju det. Men vad fan, det går bra för mig nu. Jag har ju levt ett år mer. Jag fick ju sex månader när de skrev ut mig. Och nu har jag levt i tolv, tretton månader. Så det är ju rätt bra”.
Ekots granskning och dokumentären Dödligt damm är ett samarbete med P1 Dokumentär.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.