Avgift istället för straff
Den första juli fick arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) en utredning på sitt bord. Utredningen var beställd av regeringen och ligger till underlag för ett lagförslag i vilket arbetsgivare som begår arbetsmiljöbrott ska betala en avgift istället för att utredas för brott.
LO har reagerat kraftigt på lagförslaget eftersom det, menar man, försvårar för anställda som vill tala öppet om allvarliga missförhållanden på jobbet.
Om en privat arbetsgivare bryter mot arbetsmiljölagen kan en anställd i företaget larma om missförhållandet öppet utan att riskera sitt jobb. Men om regeringens lagförslag går igenom, och arbetsmiljöbrott avkriminaliseras, har en anställd inte längre den rätten på sin sida.
Skydd riskerar försvinna
– Om jag som anställd eller som skyddsombud idag berättar att arbetsgivaren till exempel använder ett cancerframkallande ämne, som är förbjudet att använda, då har jag ett visst skydd i lagstiftningen mot att bli uppsagd eller att bli betraktad som illojal eftersom arbetsgivaren har begått ett brott. Men om arbetsmiljölagen nu avkriminaliseras betraktas det inte längre som betraktas det inte längre som ett brott att ha använt det här farliga ämnet och då faller alltså skyddet, säger Sten Gellerstedt, utredare på LO, till Sveriges Radio.Men enligt arbetsmarknadsministern Hillevi Engström kommer lagen att leda till att det blir en bättre arbetsmiljö och smartare och effektivare sanktioner mot oseriösa arbetsgivare.
– Vi kommer ju att gå igenom de här remissvaren, både från LO och från andra delar. Skulle det vara på det sättet, då kommer vi se över den möjligheten att alla som upptäcker till exempel ett cancerframkallande ämne på sin arbetsplats ska kunna slå larm utan att bli av med jobbet, det är ju grundläggande, säger hon till Sveriges Radio.