info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
BYGGKULTUR

Atilla blundar inte för skitsnack bland män: ”Sätter ner foten direkt”

Det fanns en tid när han drog på sig machomasken. Men den skavde och kastades bort. Nu släpper Atilla Yoldas ”Typiskt killar” – boken om hur man gör pojkar till jämställda män.

”Det är helt bisarrt att någon kan snacka skit om homosexuella eller nedlåtande om sin fru samtidigt som alla runtomkring bara låter det falla mellan stolarna, ” säger Atilla Yoldaş, som skrivit boken "Typiskt killar". Foto: Jülide Yoldaş

Boken ”Typiskt killar” är föreläsaren och författaren Atilla Yoldaș andra om machokultur i samhället. Den riktar sig till vuxna och ger konkreta, forskningsbaserade tips på hur man kan arbeta med att bekämpa förlegade normer.

– Jag tänkte väldigt mycket på de här frågorna när jag växte upp, eftersom jag var tvungen. Jag blev mobbad och utsatt för både rasism, våld och machokultur, säger Atilla Yoldaș.

Lätt byte för högstadiekillarna

Som tyst, udda och lite introvert var han ett lätt byte för de kaxiga killgängen på hans högstadieskola.

– Till slut blev jag så extremt trött att bli trampad på, och det slutade med att jag själv halkade in på samma spår för att försvara mig. Det funkade till viss del, men samtidigt kände jag en stor skam.

I byggbranschen kan det verkligen handla om allt möjligt. Till exempel att man struntar i att ta på sig hjälmen för att verka tuff.

När han blev äldre kastade han masken, slutade försöka vara macho. I stället har han ägnat sig åt det motsatta: Försöka sätta stopp för kulturen som han ser överallt.

– I byggbranschen kan det verkligen handla om allt möjligt. Till exempel att man struntar i att ta på sig hjälmen för att verka tuff och upprätthålla någon idé om att det är mesigt med säkerhetsrutiner.

Atilla är journalist, författare och föreläsare inom jämställdhet och machokultur. Foto: Jülide Yoldaş

Beteende på autopilot

I många sammanhang handlar det också om en osäkerhet om vad man bör, och inte bör, tillåta.

– Mycket av den här typen av beteende sker på autopilot. Man drar ett skämt som alltid flyger och folk skrattar, även fast de kanske inte tycker det är så kul.

Atilla Yoldaș kan dra flera exempel där han märker av att machokulturen accepteras. Bland annat på gymmet.

– Jag tränar kampsport och har fått höra många grova och nedsättande ord om kvinnor och homosexuella i omklädningsrummet. Nu fö rtiden sätter jag ner foten direkt.

Hur brukar det tas emot?
– Faktiskt väldigt bra. Senast bad personen i fråga om ursäkt.

Boken kan till viss del fungera som en stor verktygslåda för personer som har med killar och män att göra.

– Det är helt bisarrt att någon kan snacka skit om homosexuella eller nedlåtande om sin fru samtidigt som alla runtomkring bara låter det falla mellan stolarna. Jag förväntar mig mycket mer av vuxenvärlden. Det är den tysta massan jag försöker vända mig till i boken.

Läs även: ”Vi ska vara som Alfahannar som inte diskuterar känslor”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Atilla: Så kan du göra skillnad

Rannsaka dig själv. Blicka inåt. Försök reflektera kring svåra frågor som till exempel: Har jag fällt kommentarer som kan ha skadat någon? Har jag skrattat åt ett nedsättande skämt? Finns det situationer där jag borde sagt ifrån, men inte gjort det?

Var uppmärksam på traditionella normer som till exempel aggressiva beteenden, tolerans av skitsnack mot kvinnor eller att män aldrig ska gråta. Blunda inte för vad som finns på din arbetsplats eller i privatlivet.

Försök åtgärda de problem som du själv kan påverka. Var inte tyst utan säg ifrån när det inte känns okej.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Atilla blundar inte för skitsnack bland män: ”Sätter ner foten direkt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig