info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbest, trakasserier och dödsfall på årets byggen: "Det händer för mycket"

Flera arbetsplatser har utmärkt sig genom dålig arbetsmiljö eller allvarliga olyckor under året som gått. Hittills i år har över 3 000 olyckor anmälts i byggbranschen.

Asbestlarm
Flera larm har kommit om att byggnadsarbetare utsatts för asbest utan skydd.
– Det händer för mycket. Kunskapen om asbest verkar ha fallit i glömska, säger Niklas Nordlund, regionalt skyddsombud för Byggnads.
Några exempel: Upp till femton byggnadsarbetare kan ha blivit utsatta för asbestfibrer under renoveringen av Örebro slott. De sändes på läkarundersökning efter att Byggnads lagt ett stopp, då ett saneringsföretag kapat rör på ett felaktigt sätt.
På en skola i Örebro spreds asbest efter att två rörisolerare kapat rör som innehöll asbest nere i en källare, burit upp rördelarna och lagt dem i en öppen container. Även här stoppade Byggnads jobbet. Arbetsmiljöverket överväger sanktionsavgift.
På ett tredje bygge, i Karlskoga, upptäcktes asbest i plastmattor, trots att byggherren förnekat att asbest fanns.

Dog efter schaktras

Schaktras fortsätter att skörda liv. I mars dog en man i 50-årsåldern i samband med grävarbeten i Hudiksvall, där han jobbade med att gräva avlopp till en fastighet.
Han hade gått ner i en flera meter djup grop när väggarna gav vika och rasmassorna föll ner. Han dog senare av sina skador.
I augusti fick en 25-årig man grävas loss av räddningstjänsten i samband med en dikesgrävning. Mannen hade hoppat ner i diket, då jordmassor rasade ner. Han täcktes upp till låren och kunde inte ta sig loss själv. Schaktras har under åren orsakat flera dödsfall.

Sexuella trakasserier – slängdes ut

Sexuella trakasserier och grova kränkningar är tyvärr vanliga i byggbranschen. Ett dussintal anställda vid två underentreprenörer stängdes av från ett Skanskabygge i Kalmar då en kvinnlig byggnadsarbetare utsatts för sexuella trakasserier. En mängd vittnesmål om grova övergrepp och trakasserier på alla nivåer i branschen kom från yrkesarbetare, tjänstemän, chefer, med flera inom #sistaspikenikistan eller #metoo-uppropet inom bygg. Det startades av snickaren, ombudsmannen Emmelie Renlund och samlade på kort tid över 12 000 medlemmar i en Facebookgrupp, 4 627 underskrifter och cirka 200 vittnesmål.

Löpblocket på kranarmen föll 40 meter – och kranföraren blåste positivt för alkohol på ett bygge i Huvudsta utanför Stockholm. Foto: P-O Sännås


Kranolycka, föraren blåste positivt för alkohol

Vid demontering av en tornkran i Huvudsta utanför Stockholm, lossnade katten, löpblocket på kranarmen, och föll 40 meter. Enligt polisen landade den i närheten av personer nedanför. Fyra personer greps, däribland föraren som blåste positivt för alkohol. Den ansvarige för monteringen uppgav att det blivit ett missförstånd mellan montage-ledare och kranförare efter att katten fastnat.

LÄS MER – ÅRET SOM GÅTT:
Årets sämsta bygge 2017
Kommentar Skanska
Dålig säkerhet på bygge i Spånga

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbest, trakasserier och dödsfall på årets byggen: "Det händer för mycket"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig