Asbest - hot mot nya grupper inom bygg
Unga byggnadsarbetare som kommit ut på arbetsplatser de senaste åren var inte med när asbestskandalen uppdagads i mitten av 70-talet. Papperslösa byggnadsarbetare river ofta asbest helt utan skydd för att det blir billigast för företagen. Det gör även hemmafixare som tar bort eternitskivor, utan att känna till att de innehåller asbest. Dessa tre grupper riskerar därför att öka antalet fall med asbestrelaterade cancerformer, till exempel lungsäckscancer som redan idag dödar 100-120 människor varje år bara i Sverige. Det sade Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg och överläkare Gunnar Hillerdal som forskar om asbestskador och cancer på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm i radioprogrammet ”Hälsolarm” som sändes i P1 under söndagen.
Trots att asbest totalförbjöds redan 1982 räknar man med att det fortfarande finns 400 000 ton asbest kvar i svenska hus som byggdes mellan 1950-1975. Men det är ju ofarligt så länge det sitter i väggar och tak. Det är först när någon river i det som dammet blir livsfarligt. Att sanera asbest korrekt är dyrt, och tar tid från bygget.
– Företaget koncentrerar sig på att få klart arbetet snabbt. Pengar är viktigare än människor, säger papperslöse byggnadsarbetaren Kemal Acat i radioprogrammet.
Han har flera gånger rivit asbest utan skyddskläder och redan börjat hosta blod. Bland yngre byggnadsarbetare har Arbetsmiljöverket börjat märka av bristande kunskaper när det gäller asbest. När det gäller hemmafixare är det främst borrning i, och rivning av eternitskivor som ställer till det. Men den som ”bara” utsatts för asbestexponering en gång löper inte så stort risk att bli sjuk av det, säger Gunnar Hillberg.
Flera länder tillverkar och exporterar fortfarande asbest. Det svartaste fåret är Kanada, enligt Gunnar Hillberg.
– Kanada producerar och säljer asbest till u-länder och talar om hur man arbetar med det på rätt sätt. Problemet är bara att det är omöjligt att arbeta på rätt sätt med asbest i ett u-land.
Hälsofarligts reportage ”Gift i väggarna” kan man lyssna på när som helst på webben: www.sr.se. Det går också i repris idag måndag 10.30, och tisdag den 7 oktober klockan 00.30.