info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plockar facken upp köttbenen till slut?

Avtalsrörelsen 2016/ Det puttrar allt mer i den stora gryta som kallas svensk avtalsrörelse. Igår släppte Konjunkturinstitutet sin lönebildningsrapport, med potentiella köttben åt facket. Samtidigt är läget blurrigt kring vad LO-förbunden faktiskt vill.

En liten aning av omvända världen känns det som att vi hittills har sett i avtalsrörelsens upptakt. Att Kommunal skulle gå ut och kräva extra pengar till undersköterskorna var visserligen ingen jätteskräll. Ett krav som IF Metall nu öppet säger sig kunna strejka för. Ej heller är det förvånande att LO:s avtalssekreterare och förre byggnadssnickaren, Torbjörn Johansson, är rejält irriterad på att regeringen vill avsätta pengar till höjda lärarlöner.

Men sen då?

Beskeden från Konjunkturinstitutet igår var i och för sig inte jättetydliga. Men rapporten antyder ändå att det finns ett rätt hyfsat utrymme för löneökningar utan att arbetslösheten hotar att gå upp. Detta bland annat för att räntorna befinner sig på historiskt låga nivåer. För låga löneökningar kan till och med leda till högre arbetslöshet.

Omvända världen? Jo tack.

Till detta kommer att Riksbanken tidigare sagt att det krävs löneökningar på runt 3 procent årligen de närmaste åren, för att inflationsmålet ska kunna nås. Två rejäla köttben till facken, det där.

Men responsen från facken har inte direkt blivit salivdrypande käftar. En sammanställning som tidningen Arbetet gjort, visar att facken snarare tror på en ökning på bara omkring två procent per år. Och Anders Ferbe, IF Metalls hövding, sa igår i en kommentar på förbundets hemsida att ”lönerna måste öka i en takt som gynnar tillväxten och jobben.”

Med Riksbanken och och KI i ryggen kunde man också ha tänkt sig följande från herr Ferbe: ”Låglönepolitiken gynnar just nu inte samhället? Det är dags att börja omfördela vinsterna på allvar.”

Samhällsansvar i form av facklig återhållsamhet har alltid varit måttot när räntorna varit höga och stora löneökningar hotat att kasta ut folk i arbetslöshet. Varför skulle man plötsligt inte lyssna på KI och Riksbanken nu, när det nu verkar vara läga att gasa lite, kanske en och annan arbetare frågar sig.

En grej är dock som vanligt.
Arbetsgivarna är fullständigt skogstokiga över att löneökningar ens nämns som en möjlighet i den offentliga debatten. Att Riksbanken och Konjunkturinstitutet så mycket som antytt att det skulle kunna finnas makroekonomiska förutsättningar för hårt arbetande anställda att få lite större del av företagens vinster, är rent nonsens enligt Teknikföretagens vd Åke Svensson.
I en DN-artikel från igår menar han ”att KI bygger sin analys på `gamla och ofullständiga teoretiska modeller` som sprungits ifrån av verklighetens extraordinära ekonomiska läge.”

Intet nytt där.

JOHAN SJÖHOLM, redaktör

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig