Byggeleverna i Örebro har fattat svenska modellen
De blev 148 stycken till slut. Byggeleverna på Tullängsskolan som hade lackat ur på att rektorn inte såg till att de hade rejäla arbetskläder när snön började falla över Närkes byggarbetsplatser. Tillsammans gick de ihop med sina krav, skrev ett brev och undertecknade det gemensamt. Riktiga skor skulle de ha, som inte läckte. Inga jäkla lågskor.
148 sura, men eniga, blivande bygg- och anläggningsarbetare mot en rektor. Plötsligt var maktförhållande förskjutna till elevernas fördel. Rektorn hade bara att göra som de krävde. Nästa vinter kan killarna och tjejerna i årskurs två kränga på sig rejäla varseljackor och kängor med skaft när de ska på praktik.
Det här är som taget ur en Nationalteaternlåt från 70-talet. ”Nu ska vi fan i mig ha våra fläktar”, som Hanna från Arlöv uttryckte det. Man skrockar lite åt den ungdomliga uppkäftigheten och önskar kanske att man haft lite av det där kvar i sig. Att man inte hade blivit så förbannat diplomatisk med åren.
Klicka här och lyssna på ”Hanna från Arlöv” med Nationalteatern
Men sen tänker man ett steg till.
I Sverige har vi en modell som i princip bygger helt på att folk är beredda att agera på ungefär samma sätt som byggeleverna på Tullängsskolan. Vi har ett minimum av lagar som omgärdar vårt arbetsliv. Istället är det upp till fack och arbetsgivare att komma överens om villkoren. Och om fackens medlemmar är passiva, då är det arbetsgivarens vilja som får råda. Det är inte en fråga om ideologi, om höger eller vänster. Det är ett faktum. Detta har arbetsmarknadens parter varit överens om sedan 1930-talet.
Så jag tror inte att vi ska se på händelsen på Tullängsskolan som något utryck för juvenil kindhetta, utan som ett viktigt exempel på vad som krävs, om vi vill att den svenska modellen ska ha en framtid. Ska det bli någon tango måste som bekant alla parter röra på fötterna, oavsett om vi råkar bära kängor eller lågskor.
Detta har byggeleverna i Örebro begripit.
JOHAN SJÖHOLM, redaktör