Arbetsskadad gjorde allt rätt
Trots att Gunnar Rydergård följde anvisningarna föll han ur systemet och miste sin rätt till sjukpenning. Nu söker han hjälp hos Byggnads för att överklaga förvaltningsrättens beslut.
-Jag begriper inte detta. Hur kan de göra så? säger arbetsskadade undertaksmontören Gunnar Rydergård.
När han förra sommaren sökte om sjukpenning på grund av tilltagande värk fick han avslag, med hänvisning till att hans SGI (sjukpenninggrundande inkomst) var nollad. Han hade då varit arbetssökande i ett år. Försäkringskassan menar att han i början av den perioden var registrerad som arbetssökande med förhinder. Därmed ska han ha mist den rätt till sjukpenning som han tjänat in under många års arbete som undertaksmontör. Nu har förvaltningsrätten meddelat att den går på försäkringskassans linje.
Gick direkt till arbetsförmedlingen
Det började med att Gunnar Rydergårds sjukpenning drogs in av försäkringskassan i april 2014. Han hade då varit sjukskriven i ett halvår på grund av akut ont i knän och rygg. När sjukpenningen drogs in uppmanades han att gå till arbetsförmedlingen, vilket han också gjorde redan första dagen. Därefter började han söka jobb i andra branscher. Problemet var att han var registrerad på ett sådant sätt, hos arbetsförmedlingen, att SGI:n nollades. Det handlade om tio dagar, mellan den 7-16 april. Detta var han själv inte medveten om.
– När sjukpenningen drogs in sade de att jag skulle gå tillbaka till mitt jobb och fråga om arbetsgivaren kunde ge mig ett anpassat arbete. Jag är arbetsskadad, knäna fungerar inte och jag går delvis med kryckor, och jag kan inte lyfta. Min arbetsgivare hade inget passande jobb åt mig. Då tog jag tjänstledigt för att söka ett annat slags jobb.
Fick a-kassa
Gunnar gick till arbetsförmedlingen och anmälde sig också som arbetslös hos Byggnads a-kassa. Han fick a-kasseersättning direkt, utan glapp efter sjukpenningen. Han sökte därefter jobb, dels egna jobb som han sökte fram, dels de arbeten som arbetsförmedlingen anvisade honom.
Gunnars läkare hade skrivit ett sjukintyg som gällde fram till den 16 april det året. Men Gunnar fick alltså sjukpenning bara fram till den 4 april. Därefter fick han a-kassa.
– Vad skulle jag ha gjort? Hur man kan få a-kassa om man inte söker jobb? säger Gunnar.
”Måste vara anmäld”
Försäkringskassan förklarar i sitt beslut att det inte räcker att man registrerar sig hos arbetsförmedlingen. Man måste också vara anmäld som aktivt arbetssökande. Men Gunnar uppfattade att han nu var inskriven hos arbetsförmedlingen och stod till arbetsmarknadens förfogande, dock med vissa begränsningar. Hans problem med knän och rygg gjorde att han inte klarade vilka jobb som helst och därmed var det svårt att få ett lämpligt jobb. Under ett års tid, från våren 2014 till våren 2015, sökte Gunnar en rad olika jobb. Han var då 63 år. Men när värken tilltog förra sommaren ansökte han på nytt om sjukpenning, och det var då han fick beskedet om att han ramlat ur systemet. Gunnar Rydergård kommer nu att söka hjälp hos Byggnads med att överklaga förvaltningsrättens dom.
Vill du läsa fler artiklar om sjukförsäkringen? Gå med i Facebookgruppen ”Din försäkring på bygget”. Så får du Byggnadsarbetarens försäkringsnyheter direkt i ditt flöde.