info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket stoppar Unihak-ställning

Arbetsmiljöverket förbjuder med omedelbar verkan tre företag från att sälja vissa ställningar och komponenter av märket Unihak. Det rör sig om produkter där delar vid testning visat sig vara sämre än tillåtet, med risk för allvarliga olyckor.

Förbuden riktar sig mot tre företag, Bromölla Ställningsmontage, Alustep AB och Materialgården West AB. Skulle de sälja de aktuella produkterna av Unihak, hotar vite på en halv miljon kronor.
Förbudet är en relativt ovanlig åtgärd och har tillkommit därför att Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på riskerna och befarar att olyckor kan hända.
– Eftersom vi låtit testa komponenter som hade allvarliga brister, ser vi att det finns en risk för olycksfall när man använder dem i ställningar, säger Åke Norelius, verkets ställningsexpert.

Byggnadsarbetaren rapporterade i nummer tio om upptäckten av ställningsdelar från Unihak som inte höll måttet.
Vid ett besök på en arbetsplats i Halmstad hittade Arbetsmiljöverkets inspektör ställningsdelar som han tyckte såg tveksamma ut. När en enrörsbalk och en kortare spira sedan testades hos SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, visade det sig att de inte uppfyllde kraven i typkontrollintyget. Ett obligatoriskt intyg som garanterar ställningens kvalitet och säkerhet. Godstjockleken var mindre och glappet mellan balk och spira var för stort. Detta kan få allvarliga konsekvenser. Den mindre godstjockleken försämrar bärförmågan med 13 procent. Det för stora glappet gör dessutom bärförmågan ytterligare sämre och medför att ställningen blir mindre stabil. Därefter har arbetsmiljöinspektörer upptäckt ställningar med likadana delar på två andra håll i landet.

Arbetsmiljöverket vet inte hur mycket av de sämre delarna som finns ute.
-Men efter att vi testat utgår vi från att alla komponenter som har samma tillverkare har samma problem med en sämre godstjocklek och för stort glapp i kopplingen mellan balk och spiror. Misstankarna riktar sig mot allt som är tillverkat på samma ställe och som är av samma material och utförande, säger Åke Norelius. Vid minsta tveksamhet måste återförsäljaren kunna visa att det man säljer uppfyller kraven.
Verket vet idag inte var de aktuella ställningsdelarna är tillverkade men har fått uppgifter om att det kan röra sig om tillverkning i Kina.
Unihak är en kopia av Haki och varumärket ägs av danska Materielhuset. Tidigare har arbeten stoppats på byggarbetsplatser, där de aktuella ställningsdelarna funnits.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket stoppar Unihak-ställning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig