info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket om dödsolyckor: ”Delat ansvar blir ingens ansvar”

Orsaken till dödsolyckor på jobbet är ofta dåliga kunskaper om säkerhetsrutiner. Det gäller bland annat underleverantörer som gör tillfälliga jobb, konstaterar Arbetsmiljöverket i en ny rapport.

Vid fallolyckor på byggen saknas ofta fallskydd, används på fel sätt eller inte alls, visar en ny rapport. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetare är en grupp som är hårt drabbade av dödsfall och det finns ett mönster för de händelser som leder till dödsolyckor. Det visar en ny analys från Arbetsmiljöverket.

– Tidspress, okunskap och dålig insikt om vikten av att sätta säkerheten främst bidrar till att det ofta saknas förebyggande åtgärder. Med kunskap och ett bra arbetsmiljöarbete kan de allra flesta av dödsolyckorna förebyggas, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Läs också Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: "Varje dödsolycka är ett misslyckande"

Dessutom inträffar de olyckor som leder till döden ofta i början eller slutet av en arbetsuppgift, ett arbetspass eller en arbetsvecka.

Arbetsmiljöverket har analyserat arbetsolyckor med dödlig utgång från åren 2018 och första halvåret 2019. Även domar i arbetsmiljömål under åren 2015 och september 2019 har studerats.

Analyserna visar att de vanligaste händelserna som leder till dödsfall på byggarbetsplatser är:

  • En person faller från en högre till en lägre nivå.
  • Lastning och lossning av gods med hjälp av fordon och maskiner.
  • En person kläms eller träffas av föremål.

Vid fallolyckor saknades fallskydd, användes på fel sätt eller inte alls. Flera aktörer förekom vid nästan alla fallolyckor som inträffade på en byggarbetsplats.

Allt för ofta når säkerhetsrutiner inte ut till dem som berörs, skriver Arbetsmiljöverket i sin rapport. Det gäller både i komplexa verksamheter som byggarbetsplatser och när underleverantörer kommer till en arbetsplats för att utföra tillfälliga arbeten.

Läs också Snickaren Nisse kom aldrig hem: "Förstår inte att det får fortsätta"

– Människor från olika arbetsgivare med olika företagskulturer samlas för att samarbeta i projekt. Det gör säkerhetsarbetet komplext och det delade ansvaret för säkerhet och arbetsmiljö blir i värsta fall ingens ansvar, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket om dödsolyckor: ”Delat ansvar blir ingens ansvar”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig