info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Arbetsmiljöverk jobbar bättre nu"

Från 2006 har antalet arbetsmiljöinspektörer minskat från 389 till 252 i hela landet. Detta är negativt för arbetsmiljön, menar socialdemokraterna, som initierat en debatt om arbetsmiljöfrågor, som hölls i riksdagen idag.

Hur påverkas arbetsmiljön på arbetsplatserna när man tar bort resurser från Arbetsmiljöverket? Den frågan debatterades nu på eftermiddagen i riksdagen. Socialdemokraterna hade initierat debatten om arbetsmiljön, och bland annat togs Citybanan upp som ett avskräckande exempel. Byggnadsarbetaren har i en rad artiklar pekat på bristerna i arbetsmiljön i projektet Citybanan.

Arbetsskadorna ökar

– Antalet arbetsskador i Sverige totalt sett, ökar för tredje året i rad. Ska vi göra något åt det eller inte? Arbetsmiljön, det handlar om människovärde, och de företag som tar frågan på allvar ska inte behöva konkurreras ut, sade Ylva Johansson (S).
Arbetsmarknadsministern ansåg inte att arbetsmiljön på svenska arbetsplatser blivit sämre. Hon lyfte fram att antalet dödsolyckor minskat de senaste 30 åren.
– Utvecklingen är på väg åt rätt håll, antalet dödsolyckor har minskat. Det går inte att koppla ihop arbetsmiljöverkets resurser med antalet dödsolyckor, sade Elisabeth Svantesson (M).

”Negativ utveckling enligt fackförbunden”

Vänsterpartiets Ali Esbati sade att även om det är få dödsolyckor i Sverige, är det viktigt att lyssna på fackförbunden, som upplever en negativ spiral när det gäller arbetsmiljön. Fackförbunden pekar på Arbetsmiljöverkets minskade resurser, som en av orsakerna till den negativa utvecklingen.
-Men en annan viktig orsak är maktförskjutningen på arbetsplatserna. Facket måste stärkas. Osäkra anställningar måste bort. I boken Döden på jobbet beskrivs situationen så här för de unga: ”så fort det dyker upp ett skitjobb så får vi unga ta det, man blir inte långvarig om man tackar nej till det jobbet”.

Särskild granskning av ungas arbetsmiljö

Andreas Carlsson, från KD, lyfte fram att Arbetsmiljöverket mellan april och september i år gjort en särskild granskning av ungas arbetsmiljö.
Göran Lindell från Centerpartiet menade att Arbetsmiljöverkets nya organisation är en väg framåt och tvärtom kommer att stärka arbetsmiljöarbetet. Han menade att man kommer att jobba mer effektivt mot vissa branscher, i fortsättningen.

Dagens tio distrikt på Arbetsmiljöverket, ska minskas till fem regioner, enligt ett nytt förslag till omorganisation. Dessutom blir filialerna, lokalkontoren, färre. De går från sjutton till elva. Nytt är också att inspektörerna ska övergå från att vara specialister, till exempel bygginspektörer, till att bli allmäninspektörer. Förslaget är tänkt att träda i kraft den första januari 2014. En orsak till förändringen är de nedskärningar som regeringen gjort på Arbetsmiljöverket under flera år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Arbetsmiljöverk jobbar bättre nu"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig