info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöveckan slutspurtar: ”En del vill visa sig stora och starka”

1 200 byggarbetsplatser granskas under Byggnads arbetsmiljövecka. I region Örebro-Värmland visar resultatet hittills på att mycket kan bli bättre.

"Brister på nästan alla byggen". Så sammanfattar Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads region Örebro-Värmland, de tre första dagarna av arbetsmiljöveckan. Foto: Pressbild Byggnads.

Byggnads arbetsmiljövecka börjar nu närma sig slutet. I år ligger fokus på ergonomi och belastningsskador. Bland annat tittar skyddsombuden närmare på om det finns hjälpmedel, om byggnadsarbetarna fått instruktioner om hur man jobbar ergonomiskt rätt och om arbetsgivarna bedömt och dokumenterat risken för belastningsskador inför ett nytt arbetsmoment.

Byggnadsarbetaren har ringt upp Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads region Örebro-Värmland, för att kolla av läget just nu.

Läs också 1200 byggen får besök nästa vecka – det här kollar man extra på

– Vi är ute och kör våra skyddsronder för fullt. Det är svårt att redan nu få en samlad blick över bristerna, men i det stora hela finns det nog problem på nästan alla arbetsplatser.

Tror du byggnadsarbetare i allmänhet vet om att de arbetar ergonomisk fel och struntar i det eller är de inte medvetna om att de gör fel?

– Både och tror jag. Kunskapen kan vi öka genom att informera mer. Andra vet säkert att de gör fel, men väljer att visa sig stora och starka inför andra. Det är där machokulturen kommer in i bilden.

Niklas Nordlund berättar att veckans kontroller hittills visat att det i många fall saknas skriftliga riskbedömningar inför nya arbetsmoment. De har även framkommit att byggnadsarbetarna inte fått någon eller för lite information om hur man arbetar rätt rent ergonomiskt.

– Jag är inte förvånad över att det ser ut så här. Om man tittar på de arbetsskadeanmälningar som finns så handlar 67 procent om överbelastningar och ergonomiska besvär. Frågan vi måste ställa oss är – vad är det som brister?

Vad tror du?

– Det är arbetsgivaren som har ansvaret att tala om för arbetstagaren vilka risker det finns och om hur man lyfter rätt. Sedan har såklart alla ett personligt ansvar att vara delaktig i sin egen arbetsmiljö. Med det sagt så är det viktigt att kommunikationen fungerar och att alla engagerar sig för att göra arbetsmiljön bättre. Något som absolut kan påverka negativt är stressen på arbetsplatserna, till slut finns det ingen tid över för att göra riskbedömningar.

Något som blivit tydligt under veckan är enligt Niklas Nordlund vikten av att det finns ett skyddsombud på arbetsplatsen. Något som i bland saknas och då främst mindre byggföretag På deras byggen tycks frågan om ergonomin och belastningsskador falla mellan stolarna.

– Finns det inga representanter från arbetslaget och ingen engagerar sig i hur man arbetar rätt så blir det svårare. Ett svar vi fått från byggnadsarbetare från den typen av arbetsplatser är att ”vi har det bra.” Samtidigt ser vi brister när det gäller dokumentationen.

Under arbetsmiljöveckan granskas ergonomin utifrån följande punkter:

  • Se till att du får rätt instruktioner och utbildning för att lyfta rätt.
  • Arbetsrotera! Då undviker du belastning på samma kroppsdelar.
  • Undvik: Tunga lyft i trånga utrymmen eller lyft över 25 kilo.
  • Använd alltid de ergonomiska hjälpmedel som ska finnas på din arbetsplats.
  • Din kropp ska hålla hela livet – ta hand om den!

    Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöveckan slutspurtar: ”En del vill visa sig stora och starka”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig