Arbetarnas damm-larm inifrån bygget: "Aldrig varit med om något värre"
Nyligen stämdes ett byggledningsföretag efter att ha stoppat ett skyddsombud. Nu vittnar flera röster om en dammfylld arbetsplats med stor oro som följd.
– Det var stendamm i hela jävla lokalen, berättar en av arbetarna.
Byggnadsarbetaren skrev tidigare om att Exclusive Construction Sweden stämts vid Linköpings tingsrätt. Bolaget anklagas för brott mot arbetsmiljölagen, för att ha hindrat regionala skyddsombudet Niklas Landstedt från att komma in på Gränges Finspångs arbetsplats i november förra året.
Bakgrunden till besöket var att facket fått larm om bland annat kvartsdamm i lokalerna.
”Stendamm”
Nu framkommer uppgifter om att det varit problem med damm på arbetsplatsen under flera månaders tid. Byggnads har fått in flera bilder på dammspridningen.
– Det var stendamm i hela jävla lokalen så vi såg inte andra änden, i stort sett. Jag har aldrig varit med om något värre och jag har sett mycket skit när det gäller arbetsmiljö, berättar en av byggnadsarbetarna som arbetat där.
Orolig för hälsan
Kvartsdamm kan ge bland annat stendammslunga, lungcancer och kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol.
Han är orolig för sin hälsa:
– Det kanske förkortar livet med ett par år. Lungorna är väl fulla med det där jävla dammet nu.
Problemen med dammet på arbetsplatsen fortsatte också efter att regionala skyddsombudet nekades att komma in.
– I stort sett varje dag var det sprängningar, de sprängde berggrunden i hallen där vi jobbade. Efter sprängningen var hela lokalen dammfylld. De borrade inför sprängningen och då dammade det också, berättar arbetaren.
Blåstes rent
Enligt honom och flera andra arbetare pågick arbete utan andningsskydd under längre tid bland de olika yrkesgrupperna i lokalerna, samtidigt som stendamm med kvarts spred sig.
Vid ett tillfälle blåstes berggrunden ren från damm med tryckluft. Sju dieseldrivna maskiner, tryckluftskompressor, grävmaskiner med bilningsverktyg och dumper var igång samtidigt och dammet spred sig.
Är det för dammigt ska det finnas personlig skyddsutrustning, vilket arbetsgivaren ytterst är ansvarig för. Men det är en sista utväg. Så mycket som möjligt ska planeras bort. Bas U ska samordna arbetena så det inte blir risker för andra arbetsgrupper. Men flera byggnadsarbetare är mycket kritiska till hur det arbetet skötts.
Metall stoppade jobb
Också IF Metalls arbetare på arbetsplatsen har haft problem med dammet från bygget.
– Vi hade sex medlemmar som jobbade i en maskin i samma hall som dammet var. De ringde till mig och huvudskyddsombudet och tyckte att de inte kunde jobba eftersom det var så dammigt. Då gjorde vi så att de som rev och mina medlemmar var där på olika tider, berättar Mikael Palmqvist, ordförande för IF Metall på Gränges.
”Mängder med bilning”
Efter en tid började det dock damma igen och då la IF Metall ett muntligt skyddsombudsstopp i sex timmar så att dammet fick lägga sig. Det var damm som kom från betongrivningen och som innehåller kvarts. Stoppet var runt årsskiftet då det revs som mest.
De dammande arbetena har pågått i den stora hallen som byggs om. Idag är rivningsarbetena klara, enligt Mikael Palmqvist.
– Det har varit mängder med bilning i ett år och vad jag vet har man bara mätt halterna en gång. Det har varit ett flertal yrkesgrupper som jobbat i lokalerna och som utsatts för damm.
”Då bestämmer de allt”
Han är kritisk både till att arbetare tvingats arbeta i dammiga utrymmen och till att byggnadsarbetarnas regionala skyddsombud inte släpptes in.
– Gränges tog in en byggentreprenör som är Bas U och då bestämmer de allt och sköter säkerheten och de har väl misslyckats, både med dammet och genom att man inte släppte in skyddsombudet. I min värld är det så att tillåter man inte regionala skyddsombudet att komma in, så kanske man har något att dölja, säger Mikael Palmqvist.
”Säkerställa god arbetsmiljö”
Sara Lander Hyléen är kommunikationschef i Gränges-koncernen. Vad säger de som beställare om dammet?
– I samband med ombyggnationen har Gränges genomfört en riskbedömning just med hänsyn till byggdamm och även vidtagit en del åtgärder för att säkerställa en god arbetsmiljö i samband med rivningsarbetet.
”Fanns ingen anledning”
Hon berättar att Gränges gjort mätning av dammet. På frågan om hur många mätningar de gjort återkommer hon senare i mail:
”Utförd mätning visade på värden under gränsvärdena för oorganiskt damm inklusive kvartsdamm. Eftersom åtgärderna fått önskad effekt, vilket bekräftades av data från mätningen, fanns ingen anledning att göra om mätningen.”
Skyddsutrustning?
På frågan om vilken skyddsutrustning som använts mot dammet skriver hon:
”Vad gäller din fråga om arbetarnas skyddsutrustning så har vi inga sådana uppgifter.”
Vill inte svara
Jörgen Hultmark är vd och ägare till Exclusive Construction Sweden som är entreprenör och Bas U. Han väljer att inte kommentera när Byggnadsarbetaren kontaktar honom.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.