Åratal av övertid utan ersättning – nu stämmer Byggnads UE:n
Den polska byggfirman skrev ”individuella avtal” om 50 timmar i veckan. Så får man inte göra, hävdar Byggnads och stämmer företaget på över en miljon kronor.
Den polska firman har haft runt 50 anställda. Firman har varit underentreprenör till svenska byggjättar som Skanska och Tornstaden och deltagit på flera stora bostadsprojekt i Skåne.
Men samtidigt har firman i flera års tid betalat ut för låga löner och ersättningar till sina anställda. Det hävdar Byggnads som nu stämmer företaget i Arbetsdomstolen.
Har avtal med Byggnads
Den polska byggfirman har kollektivavtal med Byggnads. När fackförbundet begärde ut tidrapporter lämnade företaget en sammanställning där det framgick att de anställda jobbade åtta timmar per dag.
Men siffrorna stämde inte. I särskilda bilagor till anställningsavtalen stod nämligen att tiotimmarsdagar var standard, vilket strider mot Byggavtalet där det slås fast att den ordinarie arbetstiden är 40 timmar per vecka.
Det här visar med all önskvärd tydlighet att huvudentreprenörerna måste skärpa sina kontroller.
Erkänner: 50 timmars arbetsveckor
I förhandlingar har firman erkänt att arbetsveckorna legat på 50 timmar, uppger Byggnads. Men enligt företaget har inget brott mot kollektivavtalet begåtts eftersom individuella överenskommelser om längre dagar tecknats med alla anställda. Byggnads menar att en sådan överenskommelse inte är tillåten enligt avtalet.
”Detta innebär att de anställda enligt Byggavtalet har arbetat planerad övertid
konstant under 2019–2021, i enlighet med ovanstående, samt att bolaget inte
har betalat avtalsenlig övertidsersättning”, skriver fackförbundet i sin stämningsansökan.
Nu kräver Byggnads att bolaget betalar 488 000 kronor i utebliven övertidsersättning.
Dessutom kräver facket skadestånd för brott mot kollektivavtalets regler om helglön, semesterförmåner och arbetstidsförkortning. Totalt landar kravet på 1 060 000 kronor.
”Fuskat på punkt efter punkt”
Enligt Byggnads har det polska företaget medgett flera avtalsbrott, men eftersom parterna inte kunnat enas om ersättningen landar fallet nu i domstol.
– Det här företaget har fuskat på punkt efter punkt och tjänat stora pengar på kuppen. Vi fortsätter hela tiden att förfina våra granskningsmetoder men det här visar med all önskvärd tydlighet att huvudentreprenörerna måste skärpa sina kontroller, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i ett pressmeddelande.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.