Annikas fruktlösa jakt efter plåtslagare: Unga ser framför sig regn och blåst
Perstorps bleck- och plåtslagare har fullt upp och skulle kunna anställa fler. Men problemet är att det är svårt att få tag på utbildad personal.
– Vi måste tacka nej till alla privata kunder, säger vd Annika Lundström-Olesen på företaget.
Perstorps bleck- och plåtslagare är ett litet företag som har sitt säte i Perstorp i Skåne.
Företaget slåss inte om de stora jobben i storstäderna utan har riktat in sig på mindre jobb i Perstorp, Örkeljunga och Hässleholm bland annat till kommuner och bostadsföretag. De senaste tre till fyra åren har orderböckerna varit fulltecknade.
– Jobben har bara ökat och ökat. Företagen vågar satsa mer och just inom ventilation har det varit sjukt mycket att göra. Många tänker mer på frisk luft på grund av corona, säger Annika Lundström-Olesen, vd på Perstorps bleck- och plåtslagare.
På företaget finns sex fast anställda och en lärling. Alla arbetar både som plåtslagare och ventilationsmontörer, men företaget skulle kunna anställa 1-2 personer till, eftersom det är så gott om jobb.
– Vi måste tacka nej till alla privata kunder. Just nu har vi haft tre stora jobb på en gång och det har varit för mycket. Killarna har jobbat mycket övertid och slitit som djur, säger Annika Lundström Olesen.
Företaget är medlem i Plåt- och ventföretagen, där många arbetsgivare delar samma erfarenhet.
– Vi har diskuterat på vilket sätt man ska locka både ungdomar och vuxna att jobba inom plåt- och ventbranschen. Det finns ett stort uppdämt behov just nu. Det är många som går i pension och många som är utslitna, säger Annika Lundström-Olesen.
Företaget har lagt ut jobbannonser på Arbetsförmedlingen och har försökt med att få tag på folk via kontakter på företaget, men hittills har man inte fått något napp.
– Ibland har vi lagt ut annonser i tidningar, men det har mest kostat pengar och det har inte givit särskilt mycket.
Många unga ser bara det negativa. Att de är ute och jobbar på vintern, i regn och blåst
Enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognos finns det stora möjligheter för arbete för bygg- och ventilationsplåtslagare 2022 och även på fem års sikt, 2026.
Varför är det svårt att locka unga människor till plåt och ventbranschen?
– Många unga ser bara det negativa. Att de är ute och jobbar på vintern, i regn och blåst. De vill jobba med teknik och hellre sitta vid datorer.
– Men om man jobbar inom ventilationsbranschen så jobbar du ofta inomhus och med teknik. Och som plåtslagare kan man ibland välja om du vill jobba inomhus i verkstaden. Yrket är självständigt och man tjänar bra. Hos oss tjänar de anställda 220 kronor i timmen, säger Annika Lundström-Olesen.
Hur ska man locka fler till branschen?
– Jag tror på yrkesutbildningar. Där är de lite mognare och vet vad de vill. De har arbetslivserfarenhet och vet vad det innebär att ha ett jobb.
Annika Lundström-Olesen tycker att ett sätt att nå ungdomar är via föräldrarna.
– Man måste fånga upp och informera föräldrarna ute på skolorna. Föräldrarna kanske inte vet så mycket om de praktiska utbildningarna när man diskuterar gymnasievalet vid middagsbordet, säger hon.