info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Andersson Company – allvarliga olyckor och kritik från Arbetsmiljöverket

Andersson Company har totalentreprenaden på Ursviks torn, där fem personer omkom när bygghissen störtade. Byggbolaget har tidigare drabbats av allvarliga olyckor och kritiserats för bristande säkerhet.

Fem personer miste livet när bygghissen rasade på Andersson Companys projekt i Sundbyberg.
Fem personer miste livet när hissen rasade på bygget av Ursviks torn i Sundbyberg. Foto: Andersson Company, Ivar Andersen (montage)

Den 28 februari i år fick en byggnadsarbetare föras till sjukhus med ambulanshelikopter sedan han klämts av ett betongblock. Även en kollega skadades lindrigt vid samma tillfälle.

Olyckan inträffade på en byggarbetsplats i centrala Norrtälje där Andersson Company var entreprenör.

Det är samma företag som har totalentreprenaden och arbetsmiljöansvaret på Ursviks torn i Sundbyberg, där fem personer i måndags störtade mot sin död när en bygghiss rasade.

LÄS MER: Allt om hissolyckan i Sundbyberg

Omedelbart förbud: ”Risk för fall”

På sin sajt beskriver Andersson Company hur firman startade i mitten av 1980-talet som ett mindre familjeföretag, men ”från millenniumskiftet och framåt har verksamheterna expanderat kraftigt”.

I samband med att Andersson Company vuxit sig större har företaget också upprepade gånger fått kritik från Arbetsmiljöverket.

Under en inspektion hösten 2019, på ett bygge i Stockholm, lade Arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud mot att använda en bristfällig byggnadsställning, med flera felmonterade eller saknade delar.

Myndigheten anmärkte också på att utrymmningsvägar var blockerade samt att bygget präglades av oreda: ”Det låg bråte, byggmaterial, vid gång/tillträdesleder runt byggarbetsplatsen med risk för fall och skada.”

Man hade hört att det var stökigt.

”Pratar inte svenska”

Även 2017, på ett bygge i Midsommarkransen i Stockholm, fick Andersson Company kritik för problem med utrymningsvägarna, som då saknade skyltar och nödbelysning.

Damm, fallrisker och en defekt säkerhetslina var andra brister som uppmärksammades under Arbetsmiljöverkets inspektion.

Samma år uppmärksammade Arbetsmiljöverket att viktig säkerhetsinformation inte nådde fram till utländska byggarbetare hos underentreprenörer till Andersson Company.

”I ert fall är en majoritet av arbetstagarna hos era entreprenörer från andra länder, främst Polen och pratar inte svenska”, skrev myndigheten då.

Tidigare i år rapporterade Byggnadsarbetaren om hur flera underentreprenörer till Andersson Company brutit mot kollektivavtalet. Längre bak, 2006, har tidningen rapporterat om hur ett 250 kvadratmeter stort väderskydd rasade tre våningar på ett av företagets byggen i Stockholm.

Vlad Pop blev vittne till hissolyckan i Sundbyberg där fem personer miste livet.
Vlad Pop såg olyckan.

Dödsolycka i Sundbyberg

Det var alltså på Andersson Companys bygge i Sundbyberg som den dödliga olyckan inträffade på måndagen. Arbetsplatsen hade rykte om sig att vara rörigt och jäktig, med högt tempo och många underentreprenörer i flera led.

– Man hade hört att det var stökigt, säger en byggnadsarbetare som arbetar på ett närliggande projekt.

Utsättaren Vlad Pop arbetade själv på olycksbygget och blev vittne till dödsolyckan.

– Det har varit ett bygge där saker ska gå snabbt. Och när det ska gå snabbt så blir det fler olyckor, det är min åsikt, sade han till Byggnadsarbetaren i måndags.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Hissolyckan i Sundbyberg

Klockan 09.43 på måndagsmorgonen den 11 december kom larmet om att en bygghiss rasat i Ursvik i Sundbyberg, norr om Stockholm.

Fem personer har bekräftats omkomna i olyckan. Arbetet med att identifiera de avlidna pågår fortfarande.

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Än så länge finns ingen misstänkt.

Det är Andersson Company som byggt 177 bostäder i projektet Ursviks Torn.

Andersson Company har haft totalentreprenaden. Den ursprungliga beställaren Magnolia bostad har sålt projektet vidare till CBRE Investment Management.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Andersson Company – allvarliga olyckor och kritik från Arbetsmiljöverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig