Analys: Därför kan byggnadsarbetarna tappa i löneligan
Byggnadsarbetarna ligger som vanligt högt när det gäller lönen bland arbetarna. Något annat var inte heller att vänta. Men det finns risk för att det blir tuffare framöver.
Visserligen har bygglönerna inte lyft något extra under rådande högkonjunktur, utan förtjänsten i byggsvängen har i princip ökat med avtalshöjningarna. Men de svaga löneökningarna gäller även för övriga arbetsmarknaden, vilket innebär att lönerelationerna mellan olika branscher ligger förhållandevis fast.
Byggnadsarbetarna har en lång historik av att tjäna bra jämfört med många andra arbetare. Orsakerna är flera. Lönen har drivits upp av ett förbund där lönen alltid varit i fokus. Några redskap på vägen är ackordet och återkommande avstämningar. Sedan är byggbranschen väldigt ryckig till sin karaktär. Ibland het med kraftig brist på byggnadsarbetare, ibland iskall med hög arbetslöshet som följd.
LÄS MER: Bygg toppar löneligan men tappar mot tjänstemän
Vad som varit slående vid dessa två motpoler är att lönen ofta skenat iväg vid goda tider, men inte fallit tillbaka vid dåliga. Det säger sig självt att det varit svårt, för att inte säga omöjligt, för arbetsgivarna att sänka lönen för arbetarna trots dåliga tider. Speciellt eftersom de tidigare haft ett starkare fackförbund med näst intill hundraprocentig anslutning på andra sidan bordet. Att det samtidigt var massarbetslöshet har spelat mindre roll.
Men det var förr det. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Visst, bygglönerna ligger fortfarande i topp, men spelplanen på byggmarknaden har förändrats radikalt under de senaste åren, vilket kan påverka bygglönerna i det långa loppet. Anslutningsgraden till Byggnads är betydligt svagare vilket naturligtvis påverkar fackets styrka.
Ord som generalentreprenad, storlagbasar, ackordsöverskott och oceaner av extratid har ersatts med ord som styckade entreprenader, UE-kedjor, ökad konkurrens och lönepress. Frågan är om byggnadsarbetarna även i framtiden kommer att vara de bäst betalda arbetarna inom LO.