Allvarlig kritik mot välkänt asbestföretag
Berättelserna är många från flera före detta anställda som hört av sig till tidningen Byggnadsarbetaren. De vill slå larm för att villkoren ska förbättras.
En av killarna, som vill vara anonym, berättar att han skickades ut för att slipa golv på ett bygge där arbetsgivaren sade att det inte fanns asbest.
– Vi skickade in ett eget test till Previa i Kista. Då visade det sig att svartlimmet innehöll asbest. Det kändes inte kul kan jag säga, att inte kunna lita på sina arbetsledare. Jag kände mig inte längre säker. Efter det ville jag söka mig bort från företaget, säger byggnadsarbetaren.
Enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter ska alla anställda som hanterar asbest utbildas i minst fyra dagar. Enligt ovannämnda byggnadsarbetare, fick denne gå en teoriutbildning i två dagar. Sen skickades han ut på ordinarie asbestjobb tillsammans med en person med bristande erfarenheter. Praktiken, som ska innehålla olika praktiska övningar inom flera olika sorters saneringar, blev inte av.
– Vi visste inte hur vi skulle göra och fick ringa hela tiden till dem som var mer erfarna, det kändes inte alls särskilt seriöst. Jag hade bara halvmask när man egentligen borde ha stor helmask. Fullt med damm fastnade i ansiktet, jag andades in dammet när jag tog av mig skyddsutrustningen, säger byggnadsarbetaren.
En annan före detta anställd, Lennart Asplund, med lång erfarenhet av asbestsanering, berättar att nyanställda skickades ut för att riva ner kakel i en skola. De hade ännu inte gått någon asbestutbildning. Men enligt ledningen fanns det ingen asbest i skolan.
– Jag och en annan kille skulle ut och slipa väggarna efter att kaklet rivits ned. Vi blev ombedda att ta med asbestutrustningen, mycket märkligt. Det är för jävligt att de utnyttjar unga oerfarna arbetare på det här viset, säger Lennart Asplund.
Tomas Orrebrink, en annan före detta anställd, berättar att dammsugarna som använts vid saneringar görs rena ute på gården utanför kontoret, när de enligt reglerna ska tas in i ett slutet rum med undertryck och rengöras där.
– Det finns inget ordentligt rum att göra dem rena i. Därför tas de ut, säger han.
Claes Westerlund, vd på Mälarsanering AB tillbakavisar kritiken. Han menar att företaget har väl inarbetade rutiner för hur asbestsanering ska gå till och är förvånad över kritiken.
– Våra kunder skulle märka om arbetet inte går rätt till och reagera. Vi har inte alls fått sådana signaler, säger han.
Men vad vet gemene man om asbestsanering?
– De skulle märka om det blir dammigt utanför arbetsplatsen och reagera.
Westerlund berättar att nyanställda alltid får en erfaren yrkesarbetare med sig ut på jobb efter utbildningen.
– Vi har till och med en önskan att förlänga utbildningen. Det är viktigt att killarna under sin praktik får se flera olika moment.
När det gäller kritiken mot att jobb utförts utan skyddsutrustning i ett första steg, svarar Claes Westerlund att förklaringen kan vara, att asbesten möjligen upptäcktes i efterhand, när rivningen nått ett visst skede.
Att maskiner görs rena ute på gården känner inte Claes Westerlund alls till.
– Varför skulle vi inte använda det rum vi har i ordningsställt för detta ändamål?
Westerlund säger att han tar kritiken på fullaste allvar och att han ska ta upp de olika punkterna med sina arbetsledare.
– Om vi har brustit i våra rutiner så ska vi naturligtvis åtgärda detta.