Allt fler företag möter bolagsdöden
Antalet konkurser i branschen ökar – trots goda tider i byggsektorn. Det är främst små företag i storstäderna som går i graven. Snickaren David Hedqvist blev av med jobbet när hans arbetsgivare gick i konkurs.
David Hedqvist var nöjd när han efter anställningsintervjun fick veta att han fått jobbet. Det var i maj förra året. Efter en period som skyltuppsättare på fasader var han återigen på väg mot yrket som han är utbildad för – snickare.
Arbetsgivaren var färsk i byggbranschen. Han hade några månader tidigare blivit ägare till det lilla byggbolaget. En stor del av verksamheten baserades på ett avtal med en kökstillverkare som innebar montering av deras kök i befintliga bostäder.
– Vi åkte hem till folk och rev ut deras gamla kök och satte sedan upp nya. Ibland blev det lite arbete runt omkring med att ta bort eller bygga någon vägg. Vi hade fullt upp, säger David Hedqvist.
Byggbranschen har varit stekhet i flera år. I princip alla pilar pekar uppåt – antal sysselsatta, antal miljarder som investeras, antal företag med mera. Men det finns en siffra som inte följer det vanliga mönstret.
– Konkurserna har aldrig tidigare ökat under goda tider i byggsektorn. Det har inte hänt sedan konkursstatistiken började noteras i början av 1990-talet, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier (BI).
Från 2015 till 2017 har antalet byggkonkurser ökat från 1 044 till 1 242 om året. Främst är det små byggföretag som tvingas lägga ner verksamheten. Nio av tio bolag som går i konkurs har färre än tio anställda. Och en stor andel av alla konkurser inträffar i storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne visar statistik från SCB. Under första kvartalet 2018 har däremot uppgången för konkurserna i byggsektorn stannat av.
Tillbaka till David Hedqvist. Efter sommaren fortsatte de sju snickarna på företaget att montera kök. Men samtidigt – bolaget började samarbeta med några nya entreprenörer på ett par projekt.
– De var helt värdelösa. Vi var på ett av deras projekt ett tag och det var katastrof. Allt var fel och det såg för jävligt ut. Jag ville bara bort därifrån och inte förknippas med den arbetsplatsen, säger David Hedqvis
De anställda började i det här läget att prata om ”hur fan det går för firman egentligen”. De visste ungefär hur mycket betalt företaget tog för jobben och insåg att det knappast gick runt med tanke på strulet med de nya entreprenörerna. David Hedqvist började misstänkta att företaget nog skulle gå i konkurs framöver. Därför började han lägga ut lite trådar för att få ett nytt jobb. Men ändå – lönen fortsatte att ramla in på kontot varje månad ända fram till jul.
Det finns självklart flera olika anledningar till att byggbolag går i konkurs. Allt från bedrägerier där företag sätts i konkurs då ägarna struntat i att betala skatter – exempelvis moms – till att en byggare plötsligt blir av med en viktigt kund. Något som snabbt kan leda till likviditetsbrist. Men det är några andra orsaker som fått konkurserna att öka trots goda tider.
– Det försämrade rotavdraget är den stora förklaringen till uppgången, säger Johan Deremar på BI.
Det lägre rotavdraget infördes vid årsskiftet 2016 vilket innebar att marknaden i princip tvärdog för företag inriktade mot rotverksamhet. Det var då konkursvågen tog fart och sedan dess har uppgången hållit i sig.
En annan förklaring är att Klondikestämningen i byggsektorn lockar en del till att testa sina egna vingar och andra som är rena lycksökarna.
– Det finns en del som tar chansen att köra eget när det är högkonjunktur men det fungerar inte för alla. Prispressen är hård, säger Johan Deremar.
Det finns även en ökad tillströmning av personer som inte har någon erfarenhet av byggbranschen. Att starta en byggfirma är enkelt. I princip räcker det med en välutrustad verktygslåda.
Torsdagen den 25 januari 2018. Dags för löning. Redan före frukost loggade David Hedqvist in på kontot. Han kunde snabbt konstatera att det inte kommit in några pengar. Den första tanken var ”va fan, ingen lön”, den andra ”nu går det åt helvete, nu kommer konkursen” och den tredje ”hur ska jag betala mina räkningar”. Han tog bilen i morgonrusningen den dryga milen från hemmet i Bagarmossen till bolagets kontor i södra Stockholm. Där mötte de övriga anställda upp.
– Vi började ringa till chefen men fick inga svar på morgonen. När han väl lyfte luren blev vi inkallade till ett möte på kontoret senare på dagen.
I väntan på att få träffa chefen åkte snickarna som vanligt ut och arbetade.
– Vi hade projekt igång hemma hos folk. Även om man blir sur på chefen vill man inte lämna ett halvfärdigt kök. Vi ville avsluta snyggt.
Några timmar senare var de åter samlade på kontoret. Nu i spänd väntan på vad som skulle hända. Men chefen berättade egentligen bara vad de redan visste. Att företaget inte var tillräckligt lönsamt och därför skulle försättas i konkurs.
David Hedqvist sa upp sig ett par dagar senare och signade även ett nytt anställningskontrakt. Han hade fått ett nytt jobb från den 1 mars.
Bertil Tunefalk är en av flera ombudsmän på Byggnads region Stockholm-Gotland som har hand om rättstvister.
– Den här konkursen var ovanligt lätt att hantera. Ofta tar det längre tid då många bolag som går i konkurs har dålig ordning på sina papper. Det enda som egentligen krånglade var att de anställda inte fick någon lönespecifikation för januari men det räckte med ett snabbt samtal så kom det på mejlen.
Ett enkelt fall alltså, men för många andra kan konkurserna bli en utdragen historia och långt ifrån alla får några pengar. Det finns ingen tillförlitlig statistik, men Bertil Tunefalk tror att många inte får ut någon lönegaranti. Främst är det unga personer och utländsk arbetskraft som missar lönegarantin då de inte vet hur systemet fungerar. Däremot får en stor del – ”nästan alla” – som är medlemmar i Byggnads ut sin lön via lönegarantin.
Natallia Shcharbianok som är administratör på region Stockholm-Gotland har ett helhetsansvar för konkurserna. För henne är det tydligt vad som krävs för att en byggnadsarbetare ska sitta säkert vid en konkurs.
– Det bästa är att arbeta på ett företag som har kollektivavtal, vara med i facket och att spara alla lönespecifikationer.
Fördelen med att arbeta på ett kollektivavtalsbundet byggbolag är att de inte lika ofta går i konkurs. Men när det händer är Natallia Shcharbianoks lärdom att de har mycket bättre ordning på sina papper.
David Hedqvist fick låna pengar av sina föräldrar för att klara räkningarna men bara en kort tid efter kom utbetalningarna från lönegaranatin.
För David Hedqvist löste sig allt bra. Visserligen fick han låna lite pengar av sina föräldrar för att klara hyran och andra räkningar i januari. Men redan några veckor senare kom lönegarantin för den lön som han missade i januari och för uppsägningstiden. Han fick även semester-
ersättning från maj förra året till uppsägningstidens slut.
– Det blev bra till slut. Jag tror att de flesta som drabbades har fått nya jobb. Det är ju goda tider just nu.