Allmännyttans tvärbroms – så få bostäder kommer byggas
Efter byggkrisen kommer bostadskrisen. Det befarar Sveriges allmännytta i en dyster rapport. Men kanske finns det också en chans att skapa en sundare byggsektor.
Den senaste tiden har allmännyttan byggt någonstans mellan 6 000 och 10 000 lägenheter per år. Men nu tvärbromsar byggtakten. Fram till 2027 kommer allmännyttan att bygga så lite som 2 000 lägenheter årligen.
– Att det blir för dyrt är den största anledningen, säger Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.
Prognosen bygger på en enkät till de runt 300 bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.
– Byggkostnaderna har ökat väldigt raskt under en tioårsperiod. Det har funkat i en lågräntemiljö, men nu med inflationen slår det oerhört hårt, säger Sofia Hansdotter.
LÄS OCKSÅ: Skanska säger upp yrkesarbetare
Byggkris ger bostadskris
Enligt Boverkets senaste siffror behöver Sverige 67 000 nya bostäder varje år fram till 2030. Men år 2024 väntas bara 20 000 bostäder byggstartas.
Allmännyttan skulle behöva bygga nästan 9 000 lägenheter under året men väntas bara mäkta med en femtedel av det.
Det slår också i norr där de stora industrisatsningarna skapar väldigt mycket jobb.
Sofia Hansdotter befarar att byggkrisen kommer att följas av en bostadskris, med ökad trångboddhet och hemlöshet.
– Men det slår också i norr där de stora industrisatsningarna skapar väldigt mycket jobb, samtidigt som det inte finns bostäder så att folk kan flytta in. Det blir en ännu längre period av fly in, fly out.
LÄS OCKSÅ: Ny oroande trend för byggbranschen
Osund kultur inom bygg
Finns det några ljuspunkter i krisen? Nja, enligt Sofia Hansdotter. Det skulle vara att åtgärda några av de misstag som begicks under högkonjunkturen.
– Det har skapats en osund kultur i branschen med slarv, lycksökare och enorm arbetslivskriminalitet, säger hon.
– Det är oerhört synd om alla som nu förlorar sina jobb, och vi måste hitta sätt att värna den viktiga kompetens vi har. Men vi måste också börja bygga rätt och hållbart. Branschen har inte råd att slarva så mycket som vi gjorde under den perioden. Vi behöver varje krona till att bygga bostäder.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.