Alarmerande resultat i dammkoll: "Skadas för livet"
Nära hälften av arbetsplatserna bröt mot reglerna för damm och kvartsdamm när Byggnads skyddsombud gjorde kontroller. ”Alarmerande”, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.
1 799 arbetsplatser kontrollerades av Byggnads skyddsombud under fackets Arbetsmiljövecka, i oktober. Granskningen handlade om hanteringen av damm och kvartsdamm som kan ge allvarliga skador och sjukdomar som lungsjukdomen kol, silikos och lungcancer.
Nu är resultatet klart. På 45 procent av arbetsplatserna bröt företagen mot föreskrifterna som handlar om hur man ska hantera dammet för att skydda arbetstagarna.
– Det är alarmerande. Här riskerar ju byggnadsarbetarna att skadas för livet och bli sjuka i dödliga sjukdomar, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.
Totalt upptäcktes 809 brister i förhållande till reglerna.
De vanligaste felen var:
1. Det fanns inga riskbedömningar för damm eller kvartsdamm.
2. Många som jobbade med kvartsdamm får aldrig genomgå medicinska kontroller.
3. Brist på städning och dammsugning för att få bort dammet.
4. Byggnadsarbetarna hade inte fått information om risker då det gäller kvarts och annat damm.
5. När det fanns utrustning för dammbekämpning, saknades filter, eller var filtren för dåliga.
6. Den personliga skyddsutrustningen var inte personligt anpassad utan dammet kunde läcka in.
– Det är viktigt att man gör riskbedömningar annars har man ju ingen aning om vilka faror som finns och hur man ska skydda sig. Jag tror många arbetsgivare inte vet att de är skyldiga att sända anställda på medicinska kontroller. Det här visar hur dålig medvetenheten är. De är otroligt allvarligt med tanke på de sjukdomar man kan få, säger Ulf Kvarnström.
En stor del av byggnadsarbetarna utsätts för vanligt damm och kvartsdamm i sitt vanliga jobb. Kvartsdamm kan ge silikos och lungcancer samt öka risken för hjärtinfarkt, kol och ledgångsreumatism. Då det gäller exempelvis lungcancer vet man inte hur lite exponering som räcker för att ta skada. Vanligt damm kan bland annat orsaka kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol och öka risken för astma.
- brytning, krossning, hantering av sten
- slipning, borrning eller bilning i betong, tegel, puts och murbruk
- gjutning med kvartssand
- sandblästring
- stenläggning
- rivningsarbeten
- anläggningsverksamhet, till exempel tunneldrivning.
Källa: Arbetsmiljöverket
Under Arbetsmiljöveckan var Byggnads mål att besöka minst 1 500 arbetsplatser för att göra kontrollerna.
– Att det blev nära 1 800 besök är otroligt bra av våra skyddsombud . Vi kommer nu att satsa på att göra uppföljningar och se till att allt det vi upptäckte blir åtgärdat. Det ska finnas system på arbetsplatserna för att ta hand om det här, från riskbedömning till städning och skyddsutrustning, säger Ulf Kvarnström.