AD-dom – rörmokare tvingades säga upp sig
Vvs-montören sa upp sig själv, men Byggnads anser att uppsägningen var framtvingad. Nu är tvisten avgjord. Arbetsdomstolen ger Byggnads rätt, men sänker skadeståndet.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om händelsen som går tillbaks till sommaren 2017. Bakgrunden är att vvs-montören, som var anställd i ett vvs-företag, anser att han blivit illa behandlad på sin arbetsplats, bland annat ska vvs-montören ha haft en ansträngd relation till sin chef.
Relationen försämrades och chefen ska både ha upphört att prata och hälsa på vvs-montören, enligt stämningsansökan.
Byggnads kopplades in och flera förhandlingar hölls med arbetsgivaren, men situationen blev inte bättre. Vvs-montören var även sjukskriven på grund av psykisk ohälsa till följd av förhållanden på arbetsplatsen och sa upp sin anställning den 21 mars 2018.
Byggnads anser att uppsägningen var framprovocerad och yrkade att arbetsgivaren skulle betala skadestånd på 150 000 kronor. Facket anser också att företaget har handlat i strid med god sed på arbetsmarknaden.
Arbetsgivaren å sin sida hävdar att det inte är fråga om någon provocerad uppsägning. Enligt arbetsgivaren ska det, om det är fråga om en provocerad uppsägning, ha funnits saklig grund för uppsägning. Vvs-montören ska ha agerat grov illojalt mot företaget genom att utföra privata jobb hos en kund till vvs-företaget utan någon överenskommelse med företaget.
Han ska också ha utfört privata ärenden på arbetstid, och uttalat inför kollegor att han ville skada företaget ekonomiskt och framfört falska påståenden om mobbning på arbetsplatsen.
Nu har Arbetsdomstolen kommit med sin dom. Domstolen anser att företaget har föranlett montören att sluta sin anställning och att det är i strid med god sed på arbetsmarknaden.
Avslutandet av anställningen ska jämställas med en uppsägning från företagets sida. Kritik kan riktas mot att vvs-montören utförde privata jobb utan be om lov, utfört privata ärenden på arbetstid och uttalat sig olämpligt inför kollegor. Men dessa handlingar utgör inte saklig grund för uppsägning, skriver Arbetsdomstolen i sin dom.
Men Arbetsdomstolen sänker skadeståndet från 150 000 kronor till 30 000 eftersom den uppkomna situationen har sin bakgrund i den svåra konflikten som uppkommit mellan vvs-montören och chefen.
Vvs-montören ska genom sitt agerande ha bidragit till händelseförloppet. Arbetsdomstolen anser också att vvs-företaget ska betala rättegångskostnader på 300 000 kronor till Byggnads.