Nu krävs Peab på bot för olyckan
I augusti för två år sedan föll byggelementet i samband med ett lyft vid Peabs bygge av en ishall i Ulricehamn. Kort efter olyckan presenterade Peab en undersökning som visade att en egentillverkad lyftanordning brustit. Man hade gjort en egen lösning då man uppfattat det som att den sugklocka som lyften skulle göras med inte passade i det här fallet.
Arbetsmiljöverket var nöjda med Peabs redovisning av vad som hänt och vilka åtgärder som vidtagits, olyckan uppfattades inte som så allvarlig och utreddes inte vidare.
Skadad för livet
Våren 2014 skrev Byggnadsarbetaren om att snickaren Tobias Egeborn faktiskt hade skadats för livet vid olyckan. Tre kotor i hans rygg krossades av det fallande elementet.
– Smärtan är den värsta jag känt. Jag förstod direkt att detta gick illa. Jag var övertygad om att ryggraden gått av, sa han till Byggnadsarbetaren förra året.
Ett halvår efter olyckan hörde han av sig till Arbetsmiljöverket för att kolla hur händelsen följts upp. Det visade sig att verket aldrig varit på plats och att utredningen var nedlagd.
I Byggnadsarbetaren var fallet en del av en större granskning som visade att Arbetsmiljöverket inte inspekterar olycksplatserna i 40 procent av alla allvarliga byggolyckor.
GRANSKNINGEN FRÅN 2014: Tobias skadades för livet av balk
Polisutredning återupptogs
Även polisutredningen lades ner gällande olyckan i Ulricehamn. Men efter Byggnadsarbetarens granskning återupptog polisen utredningen, då man insåg att olyckan lett till allvarligare skador än man tidigare förstått.
– Vi har nu tagit upp ärendet igen och utreder det. Det vi ska göra är att se om det är något brott begånget, om det förekommit någon oaktsamhet som är straffbar, sa utredaren Tommy Johannesson, vid polisen i Södra Älvsborg till Byggnadsarbetaren i september förra året.
Nu har detta lett fram till att åklagaren Kristina Persson utfärdat ett strafföreläggande med krav på att Peab ska betala en företagsbot på 400 000 kronor.
Kan godta boten
Strafföreläggandet innebär att Peab har möjlighet att godta boten och betala utan rättegång, annars bestrider de den och då får åklagaren driva kravet via domstol.
– Arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada, säger Kristina Persson om grunden för företagsboten.
Det handlar om att lyftet inte gjordes med godkänd utrustning. Kristina Persson vill inte kommentera att utredningen till en början lades ner, hon fick den på sitt bord först efter att den återupptagits.
Byggnadsarbetaren söker Peab för en kommentar.
UPPDATERING: Peab avböjer under onsdagen att kommentera åklagarens krav.