info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Andreas ersätts inte för diskbråck

Tungt arbetande byggjobbare löper större risk att få diskbråck jämfört med de flesta andra yrkesgrupper. Ändå är det svårt att få diskbråck godkänt som arbetsskada. Vi reder ut varför.

Byggnads skriver i en av alla inlagor som gäller Andreas Lundkvist, 44 år:
”När Andreas Lundkvist skadade sig på jobbet arbetade han med att montera kontorsmöbler, bland annat bordsskivor som var 120 cm breda och 200 cm långa, vilket innebar att han fick lyfta upp bordsskivorna med böjd rygg samtidigt som han fick ett vridmoment i ryggen. Arbetet utfördes sex dagar i veckan med arbetsdagar upp emot 12–13 timmar per dag. Den totala vikten kontorsmöbler som Andreas lyfte var 90 ton”.
Smärtan, som kom då Andreas skulle ställa en bordsskiva mot väggen den där torsdagen 1999, var så stark att han blev stående utan att kunna röra benen.
– I mitt fall är det klockrent att det är belastningen som orsakat skadan. Jag var fullt frisk fram till olycksfallet. Därefter blev jag sjuk. Jag var 28 år när olyckan hände och försäkringskassan säger att det är åldersförändringar, degenerativa förändringar på min rygg som är orsaken till smärtan, säger han.

Får ingen livränta

Andreas får sjukersättning, men inte någon livränta från arbetsskadeförsäkringen.
Det beror bland annat på att försäkringskassan menar att Andreas hade så kallade degenerativa förändringar redan innan han skadades på jobbet. Man hänvisar till gamla röntgenbilder som togs när Andreas en kort period i 22–23-årsåldern hade ont i ryggen.
Degenerativa förändringar är ett nyckelbegrepp. Det innebär i princip åldersförändringar, något alla får på ryggraden i takt med att kroppen åldras. Enligt LO-TCO Rättskydds jurister, och Byggnads försäkringshandläggare, är begreppet problematiskt. Det är lätt att peka ut åldersförändringar på en röntgenbild, de flesta vuxna har sådana. Men det är inte säkert att just dessa förändringar orsakar smärtan.

LÄS MER: För lite forskning, en orsak till nekad ersättning

Överklagan avslogs

Vi sitter vid köksbordet i villan i Piteå. Andreas har vänt stolen bak och fram och hänger med armar och överkropp mot ryggstödet för att avlasta ryggen. Han har nu levt med värk i ryggen i 16 år. Varje dag tar han smärlindrande mediciner.
Eftersom den anställde enligt lagen ska vara försäkrad i ”befintligt skick” överklagade Andreas försäkringskassans beslut om att han inte får livränta till förvaltningsrätten. Men för ett par år sedan kom avslaget.
Befintligt skick innebär i praktiken att arbetsskadeförsäkringen ska gälla alla, även de personer som eventuellt tidigare haft besvär, till exempel i ryggen. Förvaltningsrätten lutade sig dock i Andreas fall mot den försäkringsmedicinske rådgivaren (försäkringsläkaren) som menade att den medicinska vetenskapen inte är enig när det gäller huruvida tunga lyft med vriden kroppsställning kan orsaka sådana besvär som Andreas har.

LÄS MER: Yrkesgrupperna som drabbas mest av diskbråck

Nackdel: lärde upp efterträdare

Innan Andreas fick jobbet som inredningsmontör arbetade han som takläggare. Han bar papprullar över axeln, uppför stegar och över sneda tak. Andreas var stor och stark, över två meter lång, och fick ta de tyngsta lyften på grund av sin storlek. Innan dess jobbade han på Skanska Prefab med att armera och gjuta, och gick med böjd rygg stora delar av arbetsdagen.
Han konstaterar att han förmodligen hade byggt upp en skada i ryggen redan före olyckan.
– Det ligger mig i fatet att jag gick tillbaka till jobbet, någon timme per dag, eftersom jag var ansvarig för monteringen på det här objektet. Jag kom dit i mina privata kläder för att lära upp en ny person som kunde ta över mitt jobb. Och trots att jag inte jobbade fysiskt, och bara var där ett par timmar per dag så ligger det mig i fatet, eftersom försäkringskassan tar detta som ett bevis för att jag inte hade ont, säger Andreas.

Ett längre reportage om Andreas Lundkvist publiceras i pappersupplagan av Byggnadsarbetaren som kommer ut den här veckan.


DET HÄR ÄR DISKBRÅCK

  • En disk, en broskskiva mellan ryggkotorna, i ryggraden är skadad, vilket ger upphov till smärta i ryggen som ibland strålar ned i benet, så kallad ischias.
  • Berör oftast nedre delen av ryggraden, ländryggen.
  • När en disk buktar ut, kan den trycka mot nervrötterna i ryggradskanalen.
  • Olika personer har olika mycket smärta, från lätt smärta i vissa situationer, till en intensiv och konstant ischias-smärta både dag och natt.

Källa: Svensk Ryggkirurgisk förening.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Andreas ersätts inte för diskbråck

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig