Oro inför fria löneförhandlingar
Förhandlingscheferna på alla tre bolagen (Skanska, Peab och NCC) säger till Byggnadsarbetaren att de önskar en förlängning av den lönemodell som gällt fram till i onsdags i Östergötland.
Den har inneburit att hälften av projekten har lönesatts enligt en modell där den rörliga lönen styrts av ekonomiskt resultat medan inarbetade timmar har styrt på den andra hälften av projekten. En arbetsgrupp har bestämt vilken av de båda modellerna som ska gälla på vilka projekt.
Lösningen togs fram via avtalsrörelsen 2013, efter att läget låst sig mellan riksföretagen och Byggnads i Östergötland. Hösten 2012 arbetade 200 byggnadsarbetare för stupstockslön.
”Det finns en uppenbar oro”
Nu har arbetsgruppen satt lönerna på sättet som beskrivs ovan sedan början av 2014. Men i onsdags gick tiden för arbetsgruppen ut.
Arbetsgivarna säger att lönesättningsmodellen har gett bättre trivsel, arbetsmiljö och produktivitet.
– Vi vill förlänga den här lönemodellen i området, säger Jonas Andé, förhandlingschef på Skanska.
Varför har det inte blivit så?
– Man har ju fört diskussioner mellan Byggnads och företagen om en förlängning och har inte riktigt kunnat enas om hur det ska se ut.
Diskussionerna handlar om, och i så fall hur, de båda modeller för lönesättning som använts hittills bör justeras. Men i nuläget finns alltså ingen överenskommelse, utan lönerna ska förhandlas på vanligt vis inom ramarna för byggavtalet.
– Det är klart att det finns en uppenbar oro inför att gå tillbaka till fria förhandlingar, i tre år hade vi ganska stora problem att komma överens i det här området, säger Jonas Andé.
”Vi har fått lugn och ro”
Även NCCs förhandlingschef Johan Gillberg vill fortsätta enligt den modell som gällde till i onsdags.
– NCCs förslag var att göra en förlängning, att fortsätta ytterligare en period med samma förutsättningar.
Han säger att lönemodellerna har fungerat mycket bra och ställer sig därför frågande till att göra justeringar i nuläget.
Urban Alm, förhandlingschef på Peab, stämmer in i kören.
– Vi har fått lugn och ro och det fungerar bra, så Peab vill ju gärna se en förlängning av överenskommelsen. Vi hoppas att vi kan fortsätta dialogen med Byggnads och nå en överenskommelse.
”Vi vill skruva lite på modellerna”
Även Tim Gustavsson, avtalsansvarig på Byggnads Öst, hade önskat att det fanns en långsiktig överenskommelse som tog vid när tiden för arbetsgruppen gick ut. Men facket ville inte ha en förlängning rakt av.
– Det vi vill från Byggnads sida är ju att skruva lite på modellerna, säger Tim Gustavsson.
Han säger att det handlar om att bland annat göra ändringar i listvärden och penningavärden. Enligt Tim Gustavsson har arbetsgivarsidan hävdat att det finns för lite underlag för att utvärdera och justera de båda lönesättningsmodellerna, medan Byggnads tycker att underlaget är tillräckligt. Läs en längre intervju med Tim Gustavsson här.
LÄS MER
- Förra året skrev Byggnadsarbetaren om bakgrunden till konflikterna och om prövandet av lönemodeller: ”Kall fred i Linköping”
- Reportage från 2012 om konfliktläget och historiken tillbaka till 90-talet:”Smutsigt lönespel”