"Det är ett misslyckande"
Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om att före detta Peabanställda figurerat i flera mutmål de senaste åren, för handlingar de begått då de jobbat för bolaget. Under året har tidigare Peabanställda dömts i tre mål.
Senast dömde Luleå tingsrätt nyligen en tidigare lokal Peabchef till villkorlig dom och böter för att ha gett ett stall till en projektledare på Trafikverket. Domen väntar, liksom en av de andra domarna, på att prövas även i hovrätten.
Gösta Sjöström, pressansvarig på Peab, säger nu så här om Bodendomen:
– Den är överklagad av alla möjliga som kan överklaga. Och det är lättare att kommentera ett sådant fall om man har en dom. Så jag har inte mycket att säga utom att det är inte bra om affärer och transaktioner leder till att det blir ett juridiskt efterspel.
I tidigare fall är det enskilda tidigare Peabanställda som blivit dömda. Men här har tingsrätten även dömt ut en företagsbot på 800 000 kronor mot det Peabägda bolaget. Vad säger det om företagets ansvar?
– Det är ju någon form av misslyckande om ett förfarande leder till ett juridisk efterspel, men jag vill ha en dom innan vi kan gå in och specifikt kommentera det här ärendet.
Processerna i såväl Boden som i mutmålen i Stockholm och Falun har pågått i flera år. Vad har ni på Peab parallellt gjort för att den här typen av situationer inte ska upprepa sig?
– Vi har ju en uppförandekod i vår koncern som vi försöker förmedla till alla anställda. Man kan väl säga att om den uppförandekoden följs, då inträffar inte sånt här. Det är en ganska stor organisation vi är i och ibland kan medarbetare begå misstag och det är precis vad som hänt i de här fallen. Men vi har lagt ner ganska mycket krut faktiskt på att informera om den uppförandekod som gäller. Plus att vi har en enhet som följer upp olika ärenden och om det visar sig att någon har brutit mot uppförandekoden, då polisanmäler vi i värsta fall.
Har ni skärpt upp det arbetet i och med att ni ändå hamnat i sådana här situationer upprepade gånger?
– Vi betonar så klart i utbildningen som pågår rullande att ”se nu vad som hände här till exempel i Falun, så får det alltså inte gå till”. Vi har väl det som varnande exempel, vi får lära av misstagen vi också.
Samtliga inblandade har som sagt överklagat Bodendomen.
Överklagad är även en tinsrättsdom från i våras. Den gäller en tidigare anställd på Peabs jätteprojekt Mall of Scandinavia. Tingsrätten dömde mannen till fängelse för att han låtit en entreprenör sponsra hans privata företagande på ett otillåtet sätt.
Vidare slog hovrätten under våren fast en dom mot två personer som är dömda till böter för att ha mutat kommuntjänstemän i Falun då de jobbade på Peab.