Varnar för asbest i fönsterkitt
Asbest kan finnas i hus byggda eller renoverade mellan 1940 och 1982, då det blev ett totalförbud för fibern i Sverige. Nu varnar Johnny Daveman, tidigare glasmästeriarbetare, idag ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland, för att det finns i vissa fönsterkitt.
Han jobbade själv tjugo år i yrket utan att ha en aning om faran.
-Men så hörde jag av en äldre glasarbetare att det kunde finnas risk för asbest och beslöt mig för att undersöka det.
Krav på miljöinventeringar
Under ett halvår har han samlat in prover från åtta olika fastigheter, byggda före 1982, där det pågått olika jobb med att byta fönster. I ett av fallen påträffades asbest och i ytterligare ett fall var det oklart om det var asbest eller inte.
– Jag tror att både jag och andra har utsatts för asbest utan att ha en aning om det. Jag har aldrig sett en miljöinventering som omfattat fönsterkitt. Nu krävs att företagen gör ordentliga miljöinventeringar innan man börjar göra fönsterrenoveringar och glasarbeten, säger han.
Den byggnad där asbesten upptäcktes var en hyresfastighet i Stockholmstrakten, där glasarbetare gjort jobb. Först i efterhand fick de veta att där fanns asbest.
-Nu är det viktigt att glasarbetarna får veta vilka risker som finns och att de ställer krav på att få veta vad de jobbar med, säger Johnny Daveman.
Stor omedvetenhet om riskerna
Roger Flodin på Previa är asbestexpert och har mångårig erfarenhet av arbetsmiljön på byggen.
Han känner till att det kan finnas asbest i fönsterkitt, men tror att det finns en stor omedvetenhet om detta i byggbranschen.
– Vi får nästan aldrig in några prov på fönsterkitt för att analysera om det finns asbest. Det är betydligt vanligare då det gäller kakelfix, rörkrökar, plastmattor och lim, till exempel, säger han.
Viktigt kontrollera
Enligt honom är det oklart i hur stora mängder asbest finns i fönsterkitt. Men ska man hantera kitt som är från den aktuella tiden bör materialet kontrolleras.
– Det är viktigt att vara försiktig och att inventeringar görs vid minsta misstanke, säger han.
Enligt reglerna är beställaren, byggherren, skyldig att göra inventeringar om farliga ämnen före byggstart. Arbetsgivaren ska förvissa sig om att arbetarna kan jobba säkert. Den arbetare som misstänker att det finns asbest i materialet har rätt att kräva ett besked från byggherre och arbetsgivare innan jobbet startar.
Läs mer om asbest i vårt reportage på nätet Asbest- en livsfara än idag och i senaste numret av Byggnadsarbetaren nr 8/2015.