"Älskar gamla murtekniker"
Under tre veckor kommer Stefan Kraev tillsammans med ytterligare en stipendiat, Stefan Janzon, att arbeta i specialiserade murarlag som renoverar Landshövdingeresidenset i Umeå samt Rosenhanska Palatset på Riddarholmen i Stockholm med enbart gamla metoder.
– Det känns jätteroligt. Jag känner att jag vill har mer och mer avancerade grejer inom mitt yrke eftersom jag jobbat med detta så länge nu, i 14 år, säger Stefan Kraev.
”Fick tips att söka”
Det var en bekant som såg annonsen om stipendiet och tipsade honom att söka. Stipendiet täcker lön och ersättning för resor och boende under tre veckor, och Stefan får handledning och teoriundervisning under sitt arbete med de gamla murarteknikerna.
Landshövdingeresidenset i Umeå är från 1800-talet och fasader och fönster ska renoveras. Den putsade fasaden består av 3700 ”kvadrar” (rutor) och arbetet påbörjades för tre år sedan. Användandet av kalkputs gör att arbetet bara kan bedrivas under sommarhalvåret eftersom putsen inte tål minusgrader.
Listverk bilas bort
Rusticeringar (rutor) och listverk bilas ner för att sedan återskapas från grunden med ny kalkputs. Stefan Kraev har tidigare arbetat med kulturbyggnader när hans företag Wätterstads Fasadrenovering, renoverade Linköpings slott.
– Vi är åtta murare här i Umeå nu. Det ska bli roligt att få se vad de andra murarna använder för grejer, få se vilken teknik de använder, säger Stefan Kraev.
Stipendiet delas ut av Reinhold Gustafssons stiftelse under Murmestare Embetet i Stockholm, Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening tillsammans med Statens Fastighetsverk och Hantverkslaboratoriet.
Syftet med stipendiet är att stipendiaternas kunskaper ska föras ut till deras företag och på så sätt borga för att hantverksskickligheten lever vidare.