info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Språkbiten är jätteviktig"

"Jag tycker man ska räkna alla olyckor som lika värda" säger Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson om att inte alla döda arbetare syns i den offentliga statistiken. Här kommenterar han vår granskning.

Byggnadsarbetaren har i dag berättat om polska Kamila Sieminska som fick vänta i fyra dagar på att alls få besked om att hennes make dött i en arbetsplatsolycka i Sverige. Informationen nådde henne via privata kontakter. Hennes make är en av tolv arbetare från östra Europa som omkommit på svenska byggen sedan EU-utvidningen. Vår granskning visar att fler anhöriga fått bristande information samt haft ett bristande ekonomiskt skydd.
Vi frågar Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson vems ansvar det är att ta ett helhetsgrepp så att alla familjer som mister någon får likvärdig information och trygghet.
– Det ligger i det ansvaret man har för alla medarbetare på en arbetsplats. Det vi gör nu med det avtal vi har med Byggnads om huvudentreprenörsansvar rör egentligen inte säkerhetsfrågan, utan det är att man har ordning på sina medarbetare. Men jag tror att det kan bli självsanerande mot företag som inte ska finnas i branschen, som inte sköter de här frågorna, säger han.

”Alla olyckor ska räknas”

Ola Månsson konstaterar att det inte är acceptabelt att anhöriga inte får ett dödsbud direkt. Att den som leder ett projekt har ansvar för att ha koll på sina entreprenörer och att de i sin tur ska ha koll på sina medarbetare.
Han reagerar också mot att inte alla utländska arbetare syns i Arbetsmiljöverkets officiella siffra över hur många som dör på svenska arbetsplatser.
– Jag tycker man ska räkna alla olyckor som lika värda, så att säga. Vi ska ner till noll i Sverige och det är vi inte förrän vi har verkligen noll. Då får det inte vara någon som skadats i Sverige men är i statistiken i något annat land.

”Det satsas på språk och kommunikation”

Upprepade gånger har det innan olyckorna saknats information, om säkerhet eller själva arbetet, på den förolyckades egna språk. Vad säger du om det?
– Vi jobbar jättemycket inom projektet ”en säker arbetsplats”. Språkbiten är jätteviktig. Vi är i en övergång från att ha varit ett stängt Sverige till att ha väldigt många nationaliteter på våra arbetsplatser. Det är klart att det finns sånt vi måste utveckla då och detta med språk och kommunikation är en sak som det verkligen satsas på att göra mycket bättre, säger Ola Månsson.
Samtidigt betonar han den enskildes ansvar, oberoende av språkförbistring.
– Det här handlar om rena olyckor. Det spelar ingen roll vilket språk det var på, en yrkesman ska ändå alltid tänka på sin egen säkerhet.
Så du menar att det inte hade spelat någon roll om de fått information på sitt eget språk?
– Det är klart det spelar roll. Men oavsett det måste du som yrkesman ha din egenkontroll och din egen och andras säkerhet i varje moment du genomför. Det handlar inte om språk då utan om hur du hanterar ställningar, stegar och arbetsberedningen för varje moment.
Han betonar att arbetsledningen ska föregå med gott exempel och hålla koll på att alla jobbar säkert.

LÄS MER:
Fick dödsbesked – efter fyra dygn
Tolv döda sedan EU:s östutvidgning 2004
Åtal efter ett av tolv dödsfall

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Språkbiten är jätteviktig"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig