info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livsfarligt kaos på villabygge

Arbetare som balanserar på taken utan skydd. Egengjorda ställningar och osäkrade schakthål. Området Glasberga i Södertälje är för byggjobbarna allt annat än den Bullerby det marknadsförs som.

Det marknadsförs som en idyll. Nya bostadsområdet Glasberga sjöstad utanför Södertälje. För runt en miljon kronor kan man köpa en tomt och bygga sitt drömhus. En av områdets hustyper heter Sörgården och för tankarna till Astrid Lindgren-land. På hemsidan presenteras projektets vision som: ”En trivsam och socialt hållbar boendemiljö för invånare med olika åldrar och ursprung”.
Men det har länge kommit signaler om att förhållandena är allt annat än idylliska för dem som bygger. Arbetsmiljöverkets inspektörer blev bestörta när de kom hit förra året. De hade aldrig tidigare sett så många farliga situationer på ett så litet område. De gjorde ett tiotal besök, med flera omedelbara byggstopp och krav. Trots det kunde de bara ta i det mest akuta, för att hindra olyckor och få arbetsgivare och byggherrar att följa lagen. Glasbergabolaget, där ansvariga parter bakom exploateringen ingår, gick ut och lovade bot, bättring och ordning.

Fallhöjd på åtta meter
Fotograf Magnus Liam Karlsson och jag bestämmer oss för att åka dit tillsammans med en tolk och granska hur det har gått. Och ser direkt att det är ett område med problem. Vi närmar oss snart ett bygge där en byggnadsarbetare balanserar på taket. Fallhöjden är cirka åtta meter och han saknar helt fallskydd.
– Det är okej, allt är bra, säger han när han kommer ner.
Han berättar att han varit uppe på taket för att arbeta med takskivor, men väljer att inte kommentera säkerheten.
Det är tydligt att de arbetare vi träffar på olika byggen, varken vill kritisera säkerhet eller arbetsförhållanden, trots att riskerna är uppenbara.
En bit bort möter vi Saulius Grigalauskis från Litauen. På den självklara frågan om säkerheten, säger han:
– Vi har försäkringar som gäller på arbetsplatsen, utan försäkringar får man inte jobba.
Han arbetar för ett litauiskt företag, men kan inte säga vem i Sverige som ansvarar för bygget. Han tycker att arbetsmiljön är ungefär som i hans hemland och påpekar att arbetarna här har gått kurs i säkerhet. De ställningar som omgärdar huset har arbetarna byggt själva. Men de uppfyller inte reglerna, saknar viktiga delar, som exempelvis treledade räcken och på sidorna är ställningen helt öppen, med risk för att falla.


Här finns risk att falla. Schaktet skulle haft skydd runtom. Det skydd som finns är dessutom för bräckligt.

Öppna schakt
Vi åker vidare i området, besöker flera arbetsplatser och träffar med hjälp av tolk en rad utländska byggnadsarbetare från Polen, Litauen och Bulgarien. Det råder en mix av arbetsmiljörisker. Oskyddat arbete från tak och avsatser, dåliga ställningar, öppna schakt inne i hus, stegar i mängd och en otrolig röra.
Färden går mot Sockerbruksgatan och Flugfiskegatan. Gator som kantas av villor och byggen i olika skeden. På en av arbetsplatserna står arbetare på avsatser uppskattningsvis minst tre meter upp och 
arbetar eller slänger ut skräp. Det finns inget skydd alls mot fall och dessutom är det bråte och pallar 
nedanför som det är farligt att landa i.
Bygget tillhör Södertäljeföretaget Paradoumo.

”Har fått information”
När vi kontaktar Paradoumo för att fråga om varför och vilket ansvar de tar svarar båda att problemen är på väg att åtgärdas.
– Så ska det naturligtvis inte vara. Killarna har fått information om att de inte får arbeta utan skydd på höga höjder. Vi ska bättra oss. Nu tar vi in ett ställningsbyggarföretag som ska bygga våra ställningar och vi har anställt en kille som ska jobba heltid med skyddet, säger Sargon Malkey, representant för Paradoumo.
Ett annat företag på platsen är Kerimo bygg, vars byggen saknar ställningar på ett par ställen.
– Normalt har vi ställningar. Och vi har beställt ställningar till alla våra byggen, men har ännu inte fått upp dem överallt, säger Ferit Kerimo, ägare till Kerimo Bygg.

”Hade stoppat jobbet”
Byggnads regionala skyddsombud Tomas Kullberg, har besökt området i flera år. Han saknar medlemmar och företag med kollektivavtal på arbetsplatserna och har därför inte rätt att gripa in, men har ändå gjort det vid livsfara.
– Jag är säker på att det finns ett mörkertal med olyckor, säger han.När han i efterhand ser våra bilder från besöket blir kommentaren.
– Jag hade stoppat samtliga jobb och gjort en polisanmälan.
Han anser att kommunen skulle ta ett större ansvar och före bygglov ställa krav på en redovisning av hur byggnadsarbetarna ska kunna jobba säkert.

Omedelbart förbud
Men reportaget får också en fortsättning.
Efter Byggnadsarbetarens intervju med för-
tagen är Arbetsmiljöverket på plats i området för att bilda sig en uppfattning om riskerna. De reser dit efter Byggnadsarbetarens fråga om hur de ska agera framöver. Det leder till omedelbara förbud mot två av företagen och krav mot ett tredje. I samtliga fall gäller det företag som Byggnadsarbetaren besökt.
– Förbuden gällde att det var omedelbar fara för liv och hälsa, för arbetare jobbade utan fallskydd. I ett tredje fall riktade vi flera krav. Där saknades också fallskydd, men ingen jobbade just då i en livshotande situation, säger arbetsmiljöinspektör Nicklas Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livsfarligt kaos på villabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig