Försäkringskassan tvingas backa i domstol
Försäkringskassan fick backning när kassan menade att smärtor inte berodde på en arbetsplatsolycka.
Det var för några år sedan, som byggnadsarbetaren råkade ut för en fallolycka på sin arbetsplats. Han föll från en ställning som var cirka 4-5 meter hög och har sedan olyckan inte kunnat arbeta. Mannen har kronisk smärta i ryggen, bröstet, nacken, ena axeln och ut i armen och har idag beviljats sjukersättning (sjukpension) av försäkringskassan. Men när det gäller arbetsskadelivränta, satte försäkringskassan stopp. Byggnads, som är mannens ombud, anser att hans smärtproblem har en tydlig koppling till olyckan. Därför överklagade man försäkringskassans beslut till förvaltningsdomstolen. Av mannens sjukdomshistorik, kan man se att han sällan var sjuk, före olyckan.
”Skador kan visa sig senare”
Förvaltningsdomstolen anser att det är klarlagt i målet, att det finns en koppling mellan olyckan och mannens ”nedsatta förmåga att arbeta”.
Domstolen anser också att det är klarlagt, att mannens smärtproblem beror på att ryggen och halsen skadades allvarligt i samband med fallet, även om dessa uppgifter inte finns med i journalen vid skadetillfället. Domstolen hänvisar till ett utlåtande från en specialistläkare, som förklarar att kotkropparna på en person med god fysik och stark benstomme, kan klara sig från att tryckas ihop initialt. Skador på diskarna kan ändå uppstå, och visa sig först senare. Vid en röntgen två år efter olyckan visade det sig att fyra diskar i mannens ryggrad hade skadats.