Måste vänta på pengar i månader
Det handlar om utbetalningsnivån och när man ska få sina pengar.
Johnny Jensen och hans lag hade kommit överens med NCC om lönerna på sin arbetsplats. En uppgörelse som den avtalstecknande parten, Byggnads Stockholm-Gotland, inte accepterade utan slöt ett annat avtal. Johnny Jensen är kritisk.
– Fackets lösning innebär att vi måste ligga ute längre med pengarna. I båda fallen har laget en chans att tjäna 214,31 kronor i timmen. Men skillnaden är nu att vi måste ligga ute med sammanlagt 15 000 kronor under tre månader. Och när vi väl får pengarna måste vi skatta 52 procent, säger han.
Han påpekar att man efter den första uppgörelsen dessutom måste vänta ännu längre på pengarna. Det tar fem månader innan de kommer.
Skillnad i utbetalning
Allt handlar om utbetalningsnivån, det vill säga den summa man är garanterad att få vid en ackordsuppgörelse. Johnny Jensens lag och NCC var eniga om en utbetalningsnivå, på 210,31 kronor. Till det kom fyra kronor som avgörs av olika faktorer, som om bygget håller tiden, med mera. I Byggnads uppgörelse har man chansen att tjäna lika mycket i slutändan och det har laget också gjort. Men den bygger på en utbetalningsnivå, de pengar man får ut direkt, på 184 kronor i timmen. Resterande pengar upp till 214,31 ligger som parametrar i ackordet. Det vill säga det får man förhandla om och vänta på.
-Både jag och mitt lag på 4-5 personer tycker det är fel och det vet jag fler som tycker, säger Johnny Jensen.
Lagbasar bestämde om stupstocksnivå
Dennis Rydberg, Byggnads löneansvarige i regionen förstår att laget inte är nöjt, men säger att bakgrunden är ett beslut fattat av NCC´s lagbasar i regionen.
-NCC vill ha olika utbetalningsnivå på arbetsplatserna i regionen och det tycker både vi och lagbasarna är orättvist. Då har lagbasarna sagt att då lägger vi oss på stupstocksnivå, 184 kronor i timmen. Ingen tycker naturligtvis att det är bra, men att det är rättvisast, säger han.
Han är beredd att när som helst göra en uppgörelse med NCC om utbetalningsnivån, men ser också NCC´s erbjudande till det aktuella laget som ett sätt att försöka slå sönder den fackliga sammanhållningen.
-Vi tycker inte det är rättvist att vissa ska få en bättre utbetalningsnivå och andra en sämre, säger han.
Berör många NCC-arbetsplatser
Lönekonflikten mellan facket och NCC har pågått under ett par år och berör flera hundra byggnadsarbetare i Stockholmsområdet. Samma sak gäller alla NCC-arbetsplatser.
Då det gäller den långa väntan på pengarna, lägger Dennis Rydberg en stor del av skulden på NCC.
– Vi gör avstämningar var tredje månad. Men NCC´s lönesystem gör att man måste vänta länge på utbetalningen efter den första avstämningen, säger han.
Johnny Jensen hoppas på en förändring.
Men hur ställer han sig till att hans lag skulle fått en högre utbetalningsnivå än andra?
-Vi accepterar att vi har en något lägre lön här i Södertälje, jämfört med andra i Stockholmsregionen. Då tycker jag vi kan få ha en högre utbetalningsnivå, säger han.