Skydd mot asbest inte säkert
Hur bra skyddet fungerar beror bland annat på hur masken sitter. För att skyddet ska vara fullgott måste masken sitta ordentligt, så att det inte finns risk för att asbest läcker in. Det visar en ny engelsk studie, där asbestfibrer i några fall kom in i masken. Detta gäller friskluftsmasker som är godkända enligt internationella standarder.
– Men maskerna är testade under ideala förhållanden. I verkligheten passar kanske masken inte fullt ut en människas ansiktsform, det kan vara risk för läckage om man till exempel har skägg, säger Claes Trägårdh, byrådirektör på arbetarskyddsstyrelsen.
Bakom studien står den engelska arbetarskyddsmyndigheten och några slutsatser är: För att skyddet ska vara tillräckligt måste friskluftsmasken var i gott skick och väl underhållen. Masken ska passa personen ifråga. Den ska sitta ordentligt, remmar måste vara ordentligt åtspända, hår och skägg får inte ligga mellan masken och huden. Glasögon under masken är också en risk. Ju sämre masken sitter, desto större risk för läckage. Asbest är en av de största arbetsmiljöskandalerna i Sverige. Fibrerna har orsakat åtskilliga byggnadsarbetares död och i dag hanteras ämnet på många svenska arbetsplatser i samband med rivning. Just på grund av fibrernas farlighet är restriktionerna många och de som sanerar måste bära skyddskläder och friskluftsmask. Misstanken om att det kan finnas risk med läckage också med en sådan mask väcker oro.
– Vi kommer att gå igenom den engelska rapporten noggrant och sedan se över om vi behöver ändra något på bestämmelserna i Sverige, säger Claes Trägårdh.
Han är med i en europeisk arbetsgrupp som samarbetar inför ett kommande totalt asbestförbud i Europa. Förra året gjordes 6 278 jobb i Sverige, där byggnadsarbetare sanerade asbest.