Kamp om tid för möten
Klockan är nio en decembermorgon. En stadig frukost med drag av julbord står framdukad hos Byggettan i Solna. 82 lagbasar låter sig väl smaka i en paus i dagens lagbasträff. Innan frukosten har de fått information bland annat om huvudentreprenörsansvaret, efteråt ska de grupparbeta om lagbasens roll. De träffas så här fyra gånger om året, för att hålla sig uppdaterade och lära av varandra.
– Det är framför allt ett sätt att träffa andra och få information så man kan informera om vad som händer, säger lagbasen Lasse Jansson från JM.
Konflikter runt om i landet
Nitton av deltagarna på träffen har Byggnads lagt tolkningsföreträden för. Det betyder att facket tvingar igenom sin tolkning av reglerna, nämligen att företagen lagbasarna jobbar på ska betala lön för tiden då träffen pågår.
Enligt ombudsmän på Byggnads både i Stockholm och runt om i landet har betald ledighet för den här typen av träffar aldrig varit något problem innan, den har beviljats utan protester. Byggnads menar också att det är en rättighet enligt förtroendemannalagen. Men det senaste året har allt fler arbetsgivare nekat betald ledighet.
Förutom i Stockholm har tolkningsföreträden lagts i åtminstone Skåne, Mellannorrland och Östergötland. Företagen måste då betala, men kan sedan kräva förhandling för att ifrågasätta detta.
”Det är Byggnads som ändrat sig”
Enligt förtroendemannalagen har förtroendemännen rätt till betald ledighet för facklig verksamhet på förtroendemannens egna arbetsplats. Men exakt vad det innebär är alltså inte självklart.
Ombudsmän på Byggnads menar att det framför allt är rikstäckande företag och mindre företag som är starkt knutna till Sveriges Byggindustrier (BI) som blivit mer restriktiva. Men Sveriges Byggindustriers vice vd Mats Åkerlind menar att det snarare är Byggnads som ändrat inställning.
– De verkar ha uppfattningen att de beviljar sig själva rätt till betald ledighet, att bara de har överlagt med oss ska arbetsgivaren betala, säger han i reportaget som publiceras i den här veckans nya nummer av Byggnadsarbetaren.
Detta är inte första gången Byggnads och Sveriges Byggindustrier har skild syn på förtroendemännens rätt till betald ledighet. I höstas förlorade Byggnads till exempel en tvist i Arbetsdomstolen gällande skyddsombudens rätt till betald ledighet för en facklig utbildning. Läs mer även om detta i veckans papperstidning.