Föll sju meter när grinden lossnade
Patrik Lindström hann bara jobba en månad som ställningsbyggare. Han skadades då de skulle förbereda för väderskydd på taket vid Vårbergs skola i Stockholm i januari 2013. Han kröp på konstruktionen, då en liggande grind lossnade för att någon glömt fästa den och föll framåt ner i marken. Det förändrade hans liv.
– Jag bröt ett tiotal revben på vänster sida, samt 3–4 utskott i ländryggen och punkterade lungan. Värken efteråt var fruktansvärd och jag är långtifrån återställd i dag, berättar han.
”Begåtts så allvarliga fel”
Olyckan utreddes av polis och Arbetsmiljöverket, men de valde att inte gå vidare, vilket Byggnads regionala skyddsombud, Tomas Kullberg, är mycket kritisk till.
– Det har begåtts så allvarliga fel. Grinden var inte fastsatt ordentligt och killen saknade både utbildning i ställningsbyggande och säkerhet, vilket man måste ha. För mig är det självklart att det kunde leda till ett åtal och krav om företagsbot, säger han.
Patrik Lindström, som tidigare jobbat inom transport, säger att han inte hade en aning om att han måste ha en särskild ställnings- och säkerhetsutbildning. På jobbet var det bara sagt att han skulle lära sig genom att gå bredvid.
LÄS MER: SÄKERHETSKRAVEN STÄLLNINGSBYGGARE HAR RÄTT TILL (PDF-dokument, 372 kB)
Patrik bröt ett tiotal revben, drabbades av 3–4 utskott i ländryggen och punkterade lungan.
Öppnar upp ärendet
Arbetsgivaren, Vikströms Byggnadsställningar, anser att olyckan beror på den ”mänskliga faktorn” eftersom någon glömt att fästa grinden. Arbetsgivaren hävdar också i svar till Arbetsmiljöverket att Patrik Lindström inte skulle bygga ställning utan bara bygga på marken. Verket bestämde sig för att inte gå vidare.
Men ingen pratade med Patrik, som helt tillbakavisar detta och som i en månad byggt och rivit ställningar på företaget.
Han begärde att Arbetsmiljöverket skulle återuppta olycksutredningen och träffade även bland annat den ansvarige inspektören. Men denne och verket ansåg då att företaget gjort tillräckligt för att hindra olyckor.
Men beskedet blir ett annat när Byggnadsarbetaren vänder sig till Arbetsmiljöverket efter att ha granskat Patrik Lindströms olycka. Biträdande tillsynsdirektör Kresimir Iveskic i region Öst, går då igenom ärendet för att kunna kommentera det. Det visar sig då att verket ändrar inställning.
– Jag öppnar upp ärendet och lägger ut det på en utredare, blir Kresimir Iveskic besked.
Varför ändrar ni er?
– Det fattas ett svar från arbetsgivaren och vi behöver det så att vi har rätt underlag att fatta beslut på.
Patrik Lindström är överraskad och nöjd med beskedet.
– Det känns fantastiskt att de prövar det igen, säger han.
Arbetsgivaren Vikströms Byggnadsställningar AB har valt att inte kommentera faktauppgifter om fallet.