Kräver pengar till Arbetsmiljöverket
Dödsolyckorna ökar på arbetsmarknaden. Bygg är en av de värst drabbade branscherna.
Igår på mässan Nordic Safety Expo i Älvsjö debatterades hur man ska kunna leva upp till en nollvision då det gäller olyckor.
Panelen var helt enig om en sak. Arbetsmiljöverkets närvaro på arbetsplatserna har stor betydelse. Men under en lång rad år har resurserna skurits ner och verkets tillsynschef Håkan Olsson ansåg att en smärtgräns nu är nådd.
I valrörelsen lovade de nuvarande regeringspartierna s och mp mer resurser till verket och i debatten krävde Byggnads ordförande Johan Lindholm att politikerna ska leva upp till vallöftena.
-Har man lovat en sak ska man hålla det. Vi är skyldiga våra svenska arbetstagare att ha en bra arbetsmiljö, sa han.
120 miljoner mer behövs
Raimo Pärssinen, s, ny ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, sa att han vill stärka Arbetsmiljöverket, så att de kan göra fler kontroller. Men han gav inga handfasta löften, utan hänvisade till förhandlingarna om regeringens budget.
Men hur mycket mer pengar blir det och när?
-Det kommer att synas då vi lägger budgeten. En förstärkning av Arbetsmiljöverket ligger i linje med vår politik, svarade Raimo Pärssinen på Byggnadsarbetarens fråga efter debatten.
Om det blir mer pengar vill Håkan Olsson först och främst satsa på fler inspektörer, men också se över lagstiftning och informationsverksamhet. Verket har begärt att få en ökning med totalt 120 miljoner kronor fördelat under en treårsperiod för att klara sitt jobb.
Vill ha fler kontroller
Sedan 2006 har antalet inspektörer minskat från 360 till 238 idag. Av landets arbetsplatser hinner verket idag besöka fem-sex procent. Det är alldeles för lite, tycker Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson.
-Vi vill att det ska finnas resurser till fler oanmälda platsbesök, säger han. I likhet med facket anser han att fler besök behövs både för att minska olyckorna och för att hindra osund konkurrens. Dessa saker hör också ihop, menar han.
Enligt Arbetsmiljöverkets statistik dog 35 personer på hela arbetsmarknaden under förra året. Bara hittills i år har 37 personer förlorat livet på jobbet. Så varför har det skett en ökning?
Håkan Olsson pekade bland annat på en ökad tidspress, som på olika sätt leder till slarv med förebyggande arbete och riskanalyser. Arbetsgivarnas Ola Månsson framhöll riskerna med en utbredd gråzon med osund konkurrens och att mer arbete behöver göras med mindre och medelstora företag.
Får bort oseriösa företag
För att minska olyckorna behöver många olika saker göras, konstaterade paneldeltagarna.
Det nya avtalet om huvudentreprenörsansvar i byggbranschen, framhölls av parterna.
-Med detta får vi bort de företag som inte ska vara på arbetsmarknaden, sa fackets Johan Lindholm.
Arbetsmiljöverkets utökade möjlighet att utdöma sanktionsavgifter, var en annan åtgärd som lyftes fram. Det pekades också på behov av attitydförändringar i hela branschen, att fler skyddsombud behövs och hårdare krav på entreprenörer från beställarna.