info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varning för utbytta byggdelar

Risk för ras och olyckor. Tillverkare och experter varnar för att byta ut delar som ritats in i konstruktionen till bygget.

Att byta ut byggdelar som konstruktörer ritat in, kan innebära stora olycksrisker. I många fall finns en omedvetenhet om riskerna med att byta ut material, tror Mats Axelson vid Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.
– Man jagar pengar och då tar man kanske till en annan produkt som inte är genomprövad. Man byter ut en produkt i tron att den är lika bra, säger han.
Ett företag som slår larm om riskerna är SFS intec som tagit fram WT-T skruven. Det är en konstruktionsskruv till bärande delar i träbyggnader och till skruven hör också en beräkningsmodell som räknar ut vad byggnaden håller för. Flera gånger har företaget uppmärksammat att byggen haft konstruktioner som byggt på deras beräkningar, men där skruvarna bytts ut.
– Vi är rädda att ett hus ska rasa och att någon gör sig illa eller dör, säger Stig-Ola Eklund, försäljningschef på SFS intec AB.

Allvarlig risk

Skruven används ofta i stora anläggningar som till exempel idrottsarenor och under ett tiotal år var den patentskyddad. Men för cirka tre år sedan släpptes patentet på skruven som tillverkas i Schweiz och senare har flera konkurrenter börjat göra liknande, billigare skruvar. Stig-Ola Eklund förnekar att varningen skulle bero på rädsla för konkurrens.
– Det finns en risk att de som använder vårt beräkningssystem men tar in andra skruvar, invaggas i falsk säkerhet. Många verkar inte medvetna om riskerna med att byta ut produkter. Ett exempel där våra skruvar bytts ut, är vid byggandet av ett dagis, säger han.
Om man tar in skruvar med sämre bärkraft kan byggnadens hållfasthet påverkas. Enligt honom har företaget gjort tester på flera av konkurrenternas skruvar, som visat sämre prestanda.

Måste vara lika bra

Sebastian Athler, produktutvecklare och teknisk expert hos Essve, en av konkurrenterna, är medveten om svårigheterna med att byta material. Essve tillverkar sedan ett år liknande skruvar som SFS intec i Taiwan. Han säger att man alltid ska kontakta leverantören av den skruv man vill använda.
– Detta är en konstruktionsskruv. Gör man fel och ett tak rasar in kan det få katastrofala följder.
Också Robin Aaltonen, vid forskningsinstitutet SP, som bland annat testar skruvar, varnar för att byta ut komponenter efter att konstruktionsberäkningar gjorts.
– Om man ska byta ut en komponent i en konstruktion måste den vara lika bra eller bättre än den som ritats in, säger han.

Kan bli straffansvarig

Även om skruvarna ser likadana ut, är det inte säkert att de har samma egenskaper. Det kan skilja i vilka laster de klarar, i stålkvalitet och gängor.
Den som byter ut skruvar som konstruktören ritat in tar själv på sig ett ansvar om något händer. Man kan bli straffansvarig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varning för utbytta byggdelar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig