”Vi motarbetar inte invandrare”
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, kommentarer nu den hårda kritiken om att facket systematiskt diskriminerar arbetskraftinvandrare med syftet att de ska utvisas ur landet.
– Det är helt fel. Vi behandlar alla lika. Kravet vi ställer är att den utländska arbetskraften ska ha samma förutsättningar och lön som de svenska byggnadsarbetarna, säger Torbjörn Hagelin.
Artikeln i Svenska Dagbladet handlar om Gustavo, 33 år, från Bolivia. Han jobbar som rivare i landet sedan några år tillbaka och väntar nu på ett besked från Migrationsverket om han och hans familj ska utvisas eller inte. Enligt tidningen uppger Byggnads i ett yttrande till Migrationsverket att Gustavos lön är för låg för att han ska få tillstånd att jobba i Sverige – att han inte har lön enligt kollektivavtalet och att de regler som gäller enligt lag är att om en arbetskraftinvandrare har en lönenivå lägre än vad kollektivavtalet säger så ska inte arbetstillstånd ges. Gustavo har fått sitt tillstånd förlängt en gång tidigare. Även den gången ansåg Byggnads att lönenivån var för låg. Då fattades ett beslut om att familjen skulle utvisas, men beslutet upphävdes av Migrationsdomstolen.
Svenskt Näringsliv uttalar sig i artikeln och menar att Byggnads sysslar ”med ren diskriminering av utländska arbetare”. Att facket satt i system att kräva högre lön för invandrare än svenskar och det på en nivå som ligger över vad som krävs enligt kollektivavtalet.
”Vi begär snittet i regionen”
Byggnads får kopior på ansökan om arbetstillstånd från Migrationsverket. De granskas av den region i Byggnads där själva byggnadsarbetet ska utföras.
– Vi tittar på vilken lönenivå som företaget fyllt i och om det finns kollektivavtal, säger Torbjörn Hagelin och fortsätter:
– Den lönenivå vi fyller i är den som gäller för yrkesgruppen i den aktuella regionen. Och det spelar naturligtvis ingen roll om det handlar om utstationerade eller inte. Vi begär samma nivå för samtliga byggnadsarbetare hela tiden. Allt annat är fel, säger Torbjörn Hagelin.
Han tycker inte det finns något fog för att Byggnads skulle begära mer för arbetskraftsinvandrare.
– Jag har tittat på lönestatistiken och tillstånden och det finns ingenting som tyder på att vi gör någon skillnad. Sedan är det viktigt att komma ihåg att Byggnads enbart har yttranderätt i frågan. Det är Migrationsverket som fattar beslutet.