Oro för arbetsmiljön
– Ringer de från Gäddede har jag närmare 50 mil tur och retur. Det är i praktiken omöjligt att slänga sig iväg, säger arbetsmiljöinspektören Ronny Ylander i Margite Franssons reportage i senaste numret av Byggnadsarbetaren.
Ronny Ylander arbetar på Arbetsmiljöverket i Östersund men har ett bevakningsområde på 49 443 kvadratkilometer att bevaka. Hans arbetstid är hårt reglerad i olika projekt och utrymme för spontana besök på farliga byggen saknas. Samtidigt planerar Arbetsmiljöverket att ytterligare banta sin organisation i Jämtland.
Kommer inte på larm
I Margite Franssons reportage konstateras att antalet arbetsmiljöinspektörer har minskat och att många anser att de inte hinner med jobbet. Fackliga företrädare från flera håll i landet vittnar om att de slagit larm om farliga arbetsplatser, men att Arbetsmiljöverket kommit ut för sent eller inte alls.
”Jag är djupt oroad”
Nu skriver tidningen Arbetet att LO beskriver just situationen på Arbetsmiljöverket som ohållbar. Problemen uppges handla om få inspektioner, sämre branschkunskap och ett allt sämre stöd till skyddsombuden.
Arbetet refererat till en rapport de tagit del av, där LO rapporterar till Arbetsmiljöverket hur myndighetens neddragningar påverkar de regionala skyddsombuden.
– Jag är djupt oroad, för situationen är under all kritik. Det här är en fråga om människors liv, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare och ansvarig för arbetsmiljöfrågor, till Arbetet.
Tid för uppföljning saknas
Enligt rapporten prioriteras bara de allra allvarligaste olyckorna samt skyddsombudens 6:6a-anmälningar med begäran om föreläggande eller förbud, skriver Arbetet. Däremot saknas tid för uppföljningar och återbesök och skyddsombuden har svårt att komma i kontakt med inspektörerna.
Följ länken till reportaget från senaste Byggnadsarbetaren och läs där om hur de politiska partierna vill prioritera gällande Arbetsmiljöverket om de vinner valet i höst.